Ζάκυνθος: Ανατολικά από τις Μαριές το δυσκολότερο μέτωπο – Συχνές οι αναζωπυρώσεις

Ζάκυνθος: Ανατολικά από τις Μαριές το δυσκολότερο μέτωπο – Συχνές οι αναζωπυρώσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με το πύρινο μέτωπο στα βόρεια της Ζακύνθου, ενώ παράλληλα έρευνες πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό δύο ύποπτο ατόμων που φέρονται να προσπάθησαν να βάλουν δύο νέες πυρκαγιές στο νησί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα δύο αυτά άτομα έγιναν αντιληπτά από πιλότο ελικοπτέρου το οποίο επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του χωριού Μαριές.

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς μαίνονται στο βόρειο τμήμα του νησιού  σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, σε χαράδρα και ορεινό όγκο, ανάμεσα στις περιοχές Αναφωνήτρια και Μαριές, χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Το δυσκολότερο μέτωπο της πυρκαγιάς μαίνεται ανατολικά από τις Μαριές και κινείται προς την περιοχή Κάμπος. Αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίτερα βόρεια του εν λόγω χωριού.

Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, ενώ οι αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχείς παρότι η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί. Έκκληση των αρχών να μην κατευθύνονται κάτοικοι και ταξιδιώτες στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς δυσχεραίνουν το έργο τους. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης «είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της».

Σημειώνεται ότι έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Ειδικότερα, επιχειρούν αυτή την ώρα 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ζημιές σε κτίρια

Η πυρκαγιά, ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές.

Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής.

Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας.

Με το πρώτο φώς της ημέρας, ένα αεροσκάφος τύπου canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο erisscon, άρχισαν ρίξεις νερού από αέρα, βοήθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Σημειώνεται πως με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο, ενισχύσεις ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, με έκτακτο δρομολόγιο το πλοίο «Mare Di Levante» της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», έφτασαν στην Ζάκυνθο, 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, 3 ερπυστριοφόρα του στρατού, και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή