Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα στη Ζάκυνθο

Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα στη Ζάκυνθο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα στη Ζάκυνθο. 

Οι άνεμοι τις τελευταίες ώρες έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι τα πύρινα μέτωπα στις Μαριές μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.  Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα.  

Ωστόσο η αποχώρηση των εναέριων μέσων όπως επίσης και η μεγάλη έκταση της φωτιάς  καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μειώσουν τις επιπτώσεις της καταστροφής έως το βράδυ, για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον χθεσινό εφιάλτη γι' αυτό και οι άνδρες του σώματος έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει αργά τη νύχτα μέσα στο χωριό και βρίσκονταν στις αυλές των πρώτων σπιτιών για να τα προστατέψουν. Στο χωριό βρίσκονταν και λεωφορεία του Δήμου Ζακύνθου για να απομακρύνουν τους κατοίκους σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα στη Ζάκυνθο-1

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, δήλωσε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα στη Ζάκυνθο-2

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία». «Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα». «Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε.

Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα στη Ζάκυνθο-3

Στο νησί πάντως υπάρχουν ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή