Όταν η γαλάζια αγαύη σού δίνει την καρδιά της

Όταν η γαλάζια αγαύη σού δίνει την καρδιά της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλάζια αγαύη είναι το μαγικό φυτό του Μεξικού. Ένα προϊστορικό φυτό, σαν μια γιγάντια αλόη που μοιάζει με κάκτο αλλά δεν είναι, γιατί έχει μια μεγάλη τρυφερή καρδιά που την κατατάσσει  αυτομάτως στην οικογένεια των κρινοειδών. Θέλει σχεδόν 10 χρόνια να μεγαλώσει και να προσφέρει στους ενδιαφερομένους την καρδιά της, την πίνια (piňa), έναν τεράστιο καρπό που μοιάζει με θηριώδη άσπρο-πράσινο ανανά. Οι Αζτέκοι πρώτοι ανακάλυψαν τον ζαχαρώδη χυμό της πίνιας, που ξεχασμένος στην ύπαιθρο μεταλλασσόταν σε ένα ποτό που σου έφτιαχνε το κέφι. «Octili poliqhui» ονόμασαν το ποτό που ο θεός τους Tepoztecal, ομότιμος του δικού μας Διονύσου, τιμούσε και ευλογούσε. 

Οι διαφορετικές

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει πολλές τεκίλες και σίγουρα έχετε τις προτιμήσεις σας. Σήμερα όμως θέλω να σας συστήσω σε τρεις τεκίλες, που η καθεμία έχει την ιδιαιτερότητά της. 

Ιδιαιτερότητα στη γεύση, στην εμφιάλωση, στη συσκευασία… Ή στο ιδιοκτησιακό σχήμα, όπως η τεκίλα Casa Amigos, «το σπίτι των φίλων», που ανήκει κατά ένα ποσοστό και στον Τζορτζ Κλούνεϊ! Ποιος και ποια δεν θέλει να δοκιμάσει την τεκίλα του Τζορτζ; Μια τεκίλα που προέκυψε όταν ο Κλούνεϊ έφτιαξε σπίτι στο Μεξικό και με τον φίλο του, Γκέρμπερ, ζήτησαν από ένα τοπικό αποσταγματοποιείο να τους φτιάξει μια τεκίλα που να «έχει τέλεια γεύση και να μην καίει τα σωθικά σου, να μη μεθάει άσχημα και να πίνεται σκέτη με πάγο». Όλα ξεκίνησαν με πρόθεση η τεκίλα να προορίζεται μόνο για φίλους. Όμως εδώ και λίγους μήνες ενδιαφέρθηκε θερμά η πολυεθνική των ποτών, Diageo. Κι έτσι την περιμένουμε στα ποτήρια μας.

Η δεύτερη τεκίλα είναι η Clase Azul Reposado, που, ακολουθώντας τις αξίες της μεξικανικής παράδοσης, παράγεται σε ένα μικρό χωριό στο Jalisco και εμφιαλώνεται σε κεραμικά, ιδιόρρυθμα, ασπρογάλαζα μπουκάλια, φτιαγμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι ένα ένα. Στο πώμα, ένα μεταλλικό κάλυμμα σαν κόρνα παλιού ποδηλάτου ηχεί θριαμβευτικά όταν ο μπάρμαν σερβίρει ένα ποτήρι. Η γεύση της, μαλακιά και μελένια, αρωματική και ευκολόπιστη, έχει δικαίως κατακτήσει πολλούς διεθνείς connoisseurs. Όμως η Clase Azul έχει κάνει κι ένα τσαχπίνικο βήμα, ανακατεύοντας τεκίλα με χυμό ροδιού σε ένα εκρηκτικό ποτό, το La Pinta, που πίνεται πολύ παγωμένο με τριμμένο πάγο και λίγο χυμό λάιμ.

Στο τέλος έρχεται το ιππικό! Casa Dragones Joven λοιπόν, με  μια μαύρη κορδέλα στον λαιμό των μπουκαλιών σε ανάμνηση των Δραγόνων ιππέων του San Miguel de Allende με τις μαύρες γραβάτες τους. Η ομώνυμη τεκίλα είναι ένα χειροποίητο αριστούργημα περιορισμένης παραγωγής, που αποστάζεται και εμφιαλώνεται σε χειροποίητα σκαλισμένα μπουκάλια, με χειρόγραφες, προσωπικές ετικέτες.

Πολύπλοκη, βελουδένια, ιδανική να συνοδεύει και φαγητό. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή