Επιμένουν στο δημοψήφισμα οι Καταλανοί

Επιμένουν στο δημοψήφισμα οι Καταλανοί

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φονική τρομοκρατική επίθεση της 17ης Αυγούστου στη Βαρκελώνη δεν έφερε τη συμφιλίωση ανάμεσα στις τοπικές αρχές της Καταλωνίας και στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Επειτα από μια βραχύβια ανακωχή, η διαμάχη για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής επανήλθε δριμύτερη, όπως είχε ήδη προαναγγείλει η επίδειξη δύναμης των αυτονομιστών στο ογκώδες συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου εναντίον της τρομοκρατίας, στην καταλανική πρωτεύουσα.

Με συνέντευξή του στην καταλανική διαδικτυακή εφημερίδα El Nacional, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας, Καρλς Πουιγκντεμόντ, διεμήνυσε ότι το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας που έχει προσδιοριστεί για την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρότι έχει κηρυχθεί παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Χθες, οι αυτονομιστές έκαναν άλλο ένα βήμα: το κόμμα του Πουιγκντεμόντ Junts pel Si και το αριστερό CUP που συγκυβερνούν στην Καταλωνία, κατέθεσαν στην τοπική Βουλή κοινή πρόταση νόμου, που ρυθμίζει το θεσμικό καθεστώς της περιοχής στην περίπτωση που επικρατήσει στο δημοψήφισμα το «ΝΑΙ» – ένα είδος προσωρινού Συντάγματος. Τα δύο κόμματα δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν τον νόμο στην καταλανική Βουλή πριν από την 1η Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σοσιαλιστή αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσες και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να σχηματίσουν «ενιαίο μέτωπο» απέναντι στην «πρόκληση» του καταλανικού εθνικισμού.

Το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Βαρκελώνης κατά της τρομοκρατίας, όπου συμμετείχε και ο βασιλιάς Φελίπε – κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ισπανικού θρόνου. Με χιλιάδες σημαίες της Καταλωνίας και ηχηρές αποδοκιμασίες κατά του βασιλιά και του Μαριάνο Ραχόι, οι αυτονομιστές έστειλαν μήνυμα αδιαλλαξίας στη Μαδρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή