Χάρβεϊ: «Το φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο»

Χάρβεϊ: «Το φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντοχή δύο φραγμάτων, ηλικίας 70 ετών, που συγκαταλέγονται στα πιο ευάλωτα των ΗΠΑ, ελπίζουν οι κάτοικοι του Χιούστον, την ώρα που η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» εξακολουθεί να στέλνει στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ τρομακτικούς όγκους νερού. Το αποκορύφωμα της πλημμύρας αναμένεται αύριο και μεθαύριο, καθώς το επίκεντρο της καταιγίδας μετακινείται αργά προς την πόλη και τα φουσκωμένα ποτάμια της ενδοχώρας ρέουν με ορμή προς το Χιούστον και τον Κόλπο του Μεξικού.

Το σύντομο διάλειμμα της βροχόπτωσης χθες καθώς και το γεγονός ότι η ηλεκτροδότηση διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης έδωσαν μια πρόσκαιρη ανάσα στα συνεργεία που πασχίζουν επί 24ώρου βάσεως να διασώσουν ανθρώπους από τις στέγες πλημμυρισμένων σπιτιών. Αλλά η πρόγνωση (μέχρι και 51 εκατοστά νέας βροχόπτωσης, πέρα από τα 76 που έχουν ήδη πέσει από την Παρασκευή) ήταν δραματική.

«Αυτό το καιρικό φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο και οι επιπτώσεις του δεν μπορούν να υπολογιστούν γιατί ξεπερνά ό,τι έχουμε δει έως τώρα», είχε ανακοινώσει την Κυριακή η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Χθες, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα φράγματα Αντικς και Μπάρκερ, που απέχουν 16 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, διαπίστωσαν τι μπορεί να συμβεί όταν σε μία εβδομάδα πέφτει η βροχή ενός ολόκληρου χρόνου. Οι μηχανικοί του αμερικανικού στρατού ξεκίνησαν από χθες τα ξημερώματα να ανοίγουν τα φράγματα, πλημμυρίζοντας τις γύρω συνοικίες, προκειμένου να μειώσουν την πίεση του νερού και τον κίνδυνο αστοχίας, η οποία, όπως σημείωσαν, θα έκανε την κατάσταση «εκθετικά χειρότερη». Το 2005, η αστοχία των αναχωμάτων και η απότομη πλημμύρα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, λόγω του τυφώνα «Κατρίνα», είχε κοστίσει τη ζωή 1.800 ανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να φθάσει σήμερα σε κάποια ασφαλή περιοχή του Τέξας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, για να εκφράσει τη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις πληγείσες περιοχές. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 15 Αυγούστου, ο Τραμπ είχε καταργήσει το προεδρικό διάταγμα 13690 που έθετε υψηλότερες προδιαγραφές αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι ακτές του Κόλπου του Μεξικού.

Τα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ανάμεσα στην ακτή και στο Χιούστον καλύπτονται από διυλιστήρια, πετροχημικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές αποβλήτων, οι οποίες έχουν επίσης πλημμυρίσει ή έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν επειγόντως, καίγοντας στην ατμόσφαιρα εναπομείνασες ποσότητες καυσίμων. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα περιλαμβάνονται η διάρρηξη δεξαμενής που περιείχε 150.000 βαρέλια βενζίνης και η πλημμύρα στην περιοχή απόθεσης τοξικών αποβλήτων (superfund site) στο Σαν Ζακίντο.

Στο Χιούστον, οι Αρχές υπολογίζουν ότι οι προσωρινά άστεγοι θα φθάσουν τις 30.000, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Σιλβέστερ Τέρνερ, προειδοποίησε ότι αν τα νερά στις εγκαταστάσεις υδροδότησης δεν υποχωρήσουν, ίσως οι κάτοικοι του νοτιοανατολικού Χιούστον χρειαστεί να βράζουν το νερό της βρύσης προτού το καταναλώσουν. Δύο από τα τρία αεροδρόμια της πόλης παραμένουν κλειστά, ενώ το νοσοκομειακό σύμπλεγμα ΜD Anderson, ίσως το γνωστότερο αντικαρκινικό νοσοκομείο των ΗΠΑ, παρέμενε απροσπέλαστο για δεύτερη ημέρα χθες, με τους ασθενείς και το προσωπικό να παραμένουν αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη πόλη. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα – σε αντίθεση με κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων ανά την πόλη, από τα οποία κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ανήμπορων γυναικών καθισμένων σε πολυθρόνες, με το νερό μέχρι τη μέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή