Πώς ο τυφώνας κατέστη τελικά καταστροφικός

Πώς ο τυφώνας κατέστη τελικά καταστροφικός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ισχύς του τυφώνα «Χάρβεϊ», που έχει καταπνίξει με τις πλημμύρες που προκάλεσε το Τέξας, οφείλεται σε κάποιους μετεωρολογικούς παράγοντες όπως είναι τα θερμά ύδατα του Κόλπου του Μεξικού που ενέτειναν τις βροχοπτώσεις, αλλά και την απουσία ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ανέμων που θα μπορούσαν να αποδιώξουν τον «Χάρβεϊ» από την ξηρά. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, όπως εξηγεί ο Χαλ Νίντμαν, ειδικός στην ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας Marine Weather & Climate, επειδή λόγω της ανύψωσης της στάθμης του θαλάσσιου ύδατος μπλοκαρίστηκαν οι οδοί από τις οποίες θα μπορούσε να αποστραγγιστεί η πλημμυρισμένη ενδοχώρα.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα ή δύο μέτρα δεν θα ήταν καταστροφική. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι παράγοντες συνυπήρξαν», κατέληξε ο Νίντμαν.

Και τα πράγματα δεν μοιάζουν να σταματούν εδώ. Ο Ντένις Φέλτζεν, εκπρόσωπος του Κέντρου Τυφώνων της Ατμοσφαιρικής και Μετεωρολογικής Υπηρεσίας υποστήριξε ότι οι βροχοπτώσεις θα εξακολουθήσουν επί δύο ή τρεις ημέρες και σε κάποιες περιοχές θα ξεπεράσουν το 1,27 μ., κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί. Κι όμως, υπάρχουν κάποιες παράλληλες καταστάσεις. Οπως επισημαίνει ο Μάρσαλ Σέπερντ, επικεφαλής του προγράμματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ο «Χάρβεϊ» έχει πολλές ομοιότητες με την καταιγίδα «Αλισον» που πλημμύρισε το Χιούστον το 2001 επειδή και πάλι οι βροχοπτώσεις ήταν εντονότατες. «Πιστεύω ότι αυτό που θα δούμε θα ξεπεράσει την τροπική καταιγίδα “Αλισον”», λέει ο δρ Σέπερντ. «Η ατμόσφαιρα δεν βοηθάει ώστε ο τυφώνας να μετακινηθεί και δεν υπάρχουν ρεύματα».

Στην πραγματικότητα οι τυφώνες είναι μεγάλες καιρικές μηχανές που πυροδοτούνται από τα θερμά ύδατα των ωκεανών. Η μεγάλη βροχόπτωση που προκάλεσε ο «Χάρβεϊ» προέρχεται από την καταιγίδα που βρίσκεται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και αντλεί υγρασία από αυτόν. Εξαιτίας του προσανατολισμού της καταιγίδας «έχουμε μία συνεχή ροή υγρασίας προς την περιοχή του Χιούστον και η υγρασία διαρκώς αναπληρώνεται από τον Κόλπο», εξηγεί ο δρ Σέπερντ. Μπορεί να μιλάμε για τις χειρότερες πλημμύρες στην αμερικανική ιστορία.

Σύνδεση φαινομένων

Οι επιστήμονες προσπαθούν να συνδέσουν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή, αλλά όσον αφορά τους τυφώνες οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουν πολλά άγνωστα σημεία. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θερμαίνουν τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα περισσότερο νερό να εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα.

Η αύξηση της υγρασίας συμβάλλει με τη σειρά της στην παγκόσμια αύξηση των βροχοπτώσεων όπως εξηγεί ο Κένεθ Κούνκελ, ερευνητής του Ινστιτούτου Κλιματικών Μελετών της Βόρειας Καρολίνας. Ακόμα, όμως, και η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένας παράγοντας, επισημαίνει ο δρ Κούνκελ, οι ωκεανοί είναι συνήθως θερμοί αυτή την εποχή του έτους, ενώ ο Κόλπος του Μεξικού είναι ακόμα θερμότερος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον κατακλυσμό που προξενεί ο τυφώνας «Χάρβεϊ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή