«Λύτρα» και όχι φόρος ο ΕΝΦΙΑ, λέει η ΠΟΜΙΔΑ

«Λύτρα» και όχι φόρος ο ΕΝΦΙΑ, λέει η ΠΟΜΙΔΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πληρωμή «λύτρων» και όχι φόρων έκανε λόγο σε δηκτική της ανακοίνωση χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ο φορέας εκπροσώπησης των ιδιοκτητών στέκεται κυρίως σε όσους καλούνται να πληρώσουν τον διπλό – συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή τους κατόχους περιουσίας αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ (έναντι 300.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2015). Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το πραγματικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες είναι 3,2 δισ. ευρώ της αρχικής βεβαίωσης και όχι τα 2,65 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άμεσα.

Οπως συμπληρώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «το πιο ανήθικο και εξοργιστικό είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι ακινήτων εξακολουθούν να επιβάλλονται επί εικονικών αξιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά και το ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα δεδομένα της αγοράς έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι θα συνοδεύεται από τεράστια αύξηση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου τα έσοδα να παραμείνουν στο ίδιο απαράδεκτο και αβάσταχτο επίπεδο». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά κάθε έτος και για όλους τους φορολογουμένους, «μέχρις ότου να μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε στην πλήρη κατάργησή του. Θα πρέπει όμως να πάμε στην άμεση κατάργηση της φορολογικής ασυλίας της εκτός σχεδίου γης και την ταυτόχρονη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στην αστική ακίνητη περιουσία, που αποτελεί τη διαιώνιση του επάρατου ΦΑΠ. Διαφορετικά, μάταια θα περιμένουμε οποιαδήποτε ανάκαμψη στην οικονομία μας, η οποία προϋποθέτει αυτονόητα μια τέτοια εξέλιξη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπ. Οικονομικών ανέβαλε για δεύτερο διαδοχικό έτος να φορολογήσει τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, κάτι που αν είχε συμβεί θα είχε συμβάλει στο να μετριαστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των κατόχων αστικών ακινήτων, των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος ενέχει ήδη από πέρυσι ακόμα υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, μεγεθύνοντας ακόμα περισσότερο τη συντελούμενη αδικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή