Υποβάθμιση της οικονομίας του Κατάρ από τον οίκο Fitch

Υποβάθμιση της οικονομίας του Κατάρ από τον οίκο Fitch

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλήγμα δέχθηκε χθες η πιστοληπτική ικανότητα του Κατάρ, όταν ο οίκος Fitch υποβάθμισε το χρέος του, προεξοφλώντας ότι ο αποκλεισμός της χώρας δεν πρόκειται να λήξει σύντομα. Πρόκειται για υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ- από το ΑΑ και αντανακλά το κόστος που αρχίζει να έχει στην οικονομία του Κατάρ ο αποκλεισμός του. Ο εν λόγω οίκος επισημαίνει ότι παραμένουν αμετάβλητες και ασυμβίβαστες μεταξύ τους οι θέσεις του Κατάρ και εκείνες του συνασπισμού αραβικών χωρών που το έχουν αποκλείσει με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Τόσο η Fitch όσο και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και Standard & Poor’s, εκφράζουν φόβους πως οι σχέσεις του Κατάρ με τις γειτονικές χώρες θα πλήξουν καίρια την οικονομική κατάσταση της Ντόχα. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Fitch προβλέπει ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Κατάρ στο 2% φέτος και στο 1,3% την περίοδο 2018-2019, ενώ την περασμένη χρονιά το ΑΕΠ του αυξήθηκε κατά 2,2%. Εκτιμά, επίσης, ότι θα συνεχισθεί έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς η εκροή ξένων κεφαλαίων από τις τράπεζες του Κατάρ, ενώ προεξοφλεί ότι θα επιβραδυνθεί η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης της μικρής αλλά πλούσιας αραβικής χώρας. Εκτιμά, άλλωστε, ότι οι τομείς που θα δεχθούν καίριο πλήγμα θα είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές. Υπολογίζει πως ήδη ο εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ έχει χάσει το 10% της πελατείας του από τον Ιούνιο, οπότε άρχισε ο αποκλεισμός της χώρας.

Τις ανησυχίες του εν λόγω οίκου φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί στη χώρα, ενώ οι εγχώριες τράπεζες έχουν πληγεί από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών και τις εκροές ξένου κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή