«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» για τις πλαστικές σακούλες

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» για τις πλαστικές σακούλες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό φαίνεται ότι είναι το χρηματικό αντικίνητρο των 0,03 ευρώ που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 για καθεμιά πλαστική σακούλα που θα χρησιμοποιούμε για να βάζουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή του εν λόγω τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ανταποδοτικό τέλος 0,03 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 και 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές, και συγκεκριμένα το 57%, δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Ενας στους τρεις, ωστόσο –ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο– δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει, που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, σήμερα, δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, όμως μόλις το 8% δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί συστηματικά και το 23% συχνά. Μάλιστα, ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν τη χρησιμοποιεί, επειδή απλώς… δεν το θυμάται, κάτι που δείχνει ότι η συγκεκριμένη συνήθεια πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

Συνολικά οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και εστίαση) ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, αυξημένες από τη μέτρηση του ΙΕΛΚΑ του 2015, η οποία ανέφερε 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων/κεφαλή ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή