80 χρoνια πριν… 28/29-VIII-1937

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΝΤΒΑΡΝΤ ΜΠΕΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Θεσσαλονίκη, 28.- Eν Σόφια εκδιδομένη εφημερίς δημοσιεύει δηλώσεις προς τον ανταποκριτήν της του προέδρου της Τσεχοσλοβακίας κ. Μπένες γενομένας προ της αναχωρήσεώς του διά Μοραβίαν όπου παρηκολούθησε τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια της χώρας του. «Την Ευρώπην ολόκληρον, είπεν ο κ. Μπένες, έχουν καλύψει μαύρα νέφη. Ολα τα κράτη και μαζύ με αυτά η Τσεχοσλοβακία φοβούνται την έκρηξιν ενός νέου μεγάλου πολέμου. Αι συζητήσεις μερικών κυβερνήσεων διά την διατήρησιν της ειρήνης είναι φλυαρία χωρίς αποτέλεσμα. Ημείς τουλάχιστον οι Τσεχοσλοβάκοι είμεθα αποφασισμένοι να διατηρήσωμεν με κάθε τρόπον τα εδάφη τα οποία απηλευθερώσαμεν προ εικοσαετίας. Διά τους λόγους τούτους η Τσεχοσλοβακία προπαρασκευάζεται δι’ ένα τυχόν νέον Ευρωπαϊκόν πόλεμον. Η Τσεχοσλοβακία είναι έτοιμη διά την σύρραξιν εάν θελήσουν να παραβιάσουν τα σύνορά της και να κατακτήσουν ξένοι τα εδάφη της.» [Στη φωτογραφία ο Εντβαρντ Μπένες το 1938 στο Μπρνο.]

«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Εκυκλοφόρησε το 39ον φύλλον των “Νεοελληνικών Γραμμάτων” με εκλεκτήν συνεργασίαν, με ανασκόπησιν της παγκοσμίου φιλολογίας (sic), με συνέντευξιν του Ζακ Κοπώ περί του θεάτρου της Επιδαύρου κλπ.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: Σήμερον το βράδυ [29-VIII-1937] (ώρα ελληνική 10.40 μ.μ.) ο ραδιοφωνικός σταθμός του Μονάχου θα μεταδώση ελληνικά δημοτικά τραγούδια. Θα τα τραγουδήση η γνωστή Καλλιτέχνις του άσματος δις Φλώρα Δελένδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή