Ατζέντα για το παρόν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​την «Καθημερινή» της τελευταίας Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ένα πολύ σωστό άρθρο με τίτλο «Να γράψουμε τη δική μας ιστορία», με το οποίο τόνιζε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να βγει από την κρίση, να προκόψει, να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά της μαζί με μία θέση σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζουν με ταχύτητα. Και όχι να πολώνεται πάνω σε θέματα που ανήκουν πλέον στην κρίση της Ιστορίας και σε μεγάλο βαθμό δεν την αφορούν.

Είναι προφανές πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με την παρέμβασή του θέλησε να βγάλει το κόμμα του από την αδιέξοδη και ανούσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση περί σταλινισμού, ναζισμού και γενικά ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος, με αφορμή το σχετικό συνέδριο που οργάνωσε η εσθονική προεδρία της Ε.Ε. στο μακρινό Ταλίν. Γι’ αυτό και έχει συγκαλέσει για σήμερα κομματική σύσκεψη για να δώσει γραμμή στους τομεάρχες της Ν.Δ., ανάλογη με αυτή του άρθρου του.

Είναι επίσης φανερό ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Συρανέλ καταφέρνει ακόμη και τώρα, μετά τις τόσες αποτυχίες και τη διαπιστωμένη ανικανότητά της, να θέτει την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο. Να αλλάζει ή να «φουσκώνει» θέματα, να ξεφεύγει από τα φλέγοντα και πιεστικά, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κατά το δοκούν, να πολώνει, όποτε το επιδιώκει. Και αντίστοιχα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέφτουν πολύ συχνά στη «λούμπα» και να παρασύρονται σε σκιαμαχίες.

Πολλές φορές αυτό συμβαίνει επειδή το επιλέγουν μίντια και δημοσιογράφοι, είτε γιατί τους βολεύει, είτε γιατί παραγοντίζουν και διαδραματίζουν κομματικούς ρόλους, είτε γιατί εκφράζουν δικά τους ιδεολογικά «απωθημένα». Οταν όμως η συμπεριφορά των μίντια εξυπηρετεί τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και με τη θέλησή τους αφήνονται να «χρησιμοποιηθούν» βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσουν προσωπική δημοσιότητα, υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, παρατηρείται τέτοια «αναπηρία» στη Νέα Δημοκρατία, ίσως και γιατί δεν διαθέτουν όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της οξυμένο πολιτικό κριτήριο (όπως άλλωστε συμβαίνει και σχεδόν σε όλα τα κόμματα). Επομένως η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κεντρική με τη σύσταση ενός ολιγομελούς οργάνου, μιας επιτροπής, που θα ανταποκρίνεται αμέσως και θα δίνει «γραμμή», σε συνεννόηση φυσικά με τον αρχηγό του κόμματος. Δεν αρκεί μόνον ο εκπρόσωπος του κόμματος, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερα ότι οι προσπάθειες πόλωσης από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν σαν βάση την αναμόχλευση του παρελθόντος, για να ξεφεύγει η ίδια από το παρόν. Παρελθόντος που στην περίπτωση της Εσθονίας δεν αφορά καν την Ελλάδα, όπως ορθά επισημαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μάθει να διαμορφώνει εκείνη την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου με θέματα του παρόντος που εκθέτουν την κυβέρνηση. Και είναι πολλά αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή