Χάλεϊ: O OΗΕ οφείλει να λάβει «σοβαρές» δράσεις απέναντι στη Β. Κορέα

Χάλεϊ: O OΗΕ οφείλει να λάβει «σοβαρές» δράσεις απέναντι στη Β. Κορέα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, με αφορμή τη νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οφείλει να λάβει σοβαρή δράση απέναντι στο απομονωμένο ασιατικό κράτος, χαρακτηρίζοντας τη νέα πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας «απολύτως απαράδεκτη και ανεύθυνη».

«Καμία χώρα δεν πρέπει να έχει πυραύλους να πετούν πάνω από το κεφάλι της, όπως η Ιαπωνία και οι 130.000.000 κάτοικοί της», δήλωσε συγκεκριμένα η Χάλεϊ, τονίζοντας πως «η Βόρεια Κορέα έχει παραβιάσει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για αυτό κάτι σοβαρό πρέπει να συμβεί». 

Επιπλέον, σημείωσε πως ελπίζει στη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, κατί το οποίο θα φανεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου την Πέμπτη, κεντρικό θέμα της οποίας θα είναι η ανυπακοή και η προκλητικότητα του βορειοκορεατικού κράτους. 

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο ΟΗΕ από κοινού με την ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου, με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. να εκφράζει μάλιστα την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, ενώ προειδοποίησε για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφού καταδίκασε την εκτόξευση, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργαστεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠE, REUTERS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή