Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ετοιμάζει η Αγκυρα

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ετοιμάζει η Αγκυρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα, σε στενή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει έναν νέο οδικό χάρτη για το Κυπριακό. Αυτό ανακοινώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Κατεχόμενα. Ο νέος τουρκικός οδικός χάρτης θα σχηματιστεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε Άγκυρα και Κατεχόμενα.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου σκιαγραφεί τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς για το μέλλον του Κυπριακού.

Ο Ρεζτέπ Άκνταγ χαρακτηρίζει ως «κόρη οφθαλμού» της Τουρκίας την «ΤΔΒΚ» και αναφέρει ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Άκνταγ ισχυρίζεται ότι το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στο νησί για να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια. «Σήμερα επιδιώκουμε μια ήρεμη ζωή σε μια χώρα δικοινοτική με ίσα δικαιώματα», αναφέρει ο ίδιος, ενώ θεωρεί υπεύθυνη την ε/κ πλευρά και την Αθήνα για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Επαναλαμβάνει δε, την επιμονή της χώρας του για την διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Επίσης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική ισότητα της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου.

Ο κ. Άκνταγ αναφέρει ότι μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα πλέον έχει έρθει η ώρα για να οικοδομηθεί ένα νέο μέλλον στην «ΤΔΒΚ». Επίσης, αναφέρει ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων σε Άγκυρα και Κατεχόμενα θα δημιουργηθεί ένας νέος οδικός χάρτης για το Κυπριακό.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Άκνταγ αναφέρεται στην σημασία της ανασυγκρότησης της «ΤΔΒΚ» και στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στην τ/κ πλευρά, ενώ αναφέρεται και στο νέο σχέδιο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Τουρκία στα Κατεχόμενα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή