ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πεσκανδρίτσα στο φούρνο µε ντοµάτα και βασιλικό

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πεσκανδρίτσα, Ψάρια, Ντομάτα, Συνταγές, Αλκοόλ, Κυρίως Πιάτο

Εύκολο / Προετοιµασία: 20΄, Μαγείρεµα + Ψήσιµο: περίπου 25΄

Απλό καθημερινό φαγητό, αλλά πραγματικά μεγαλειώδες! Τα ζουμιά που αφήνει η ντομάτα σε συνδυασμό με αυτά του ψαριού είναι απλώς... θεϊκά!

Υλικά (για 4 άτοµα)
  • 1 κιλό ουρές πεσκανδρίτσας, καθαρισµένες (ή φέτες ή φιλέτα ψαριών της αρεσκείας µας, φρέσκα ή κατεψυγµένα)
  • 1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισµένες και ψιλοκοµµένες
  • 3 µεσαίου µεγέθους ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε κυβάκια
  • 1½ κουτ. σούπας ντοµατοπελτές
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσµου, ψιλοκοµµένα
  • 40 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή -για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσµα- ούζο)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 200° C.

Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το ψάρι για περίπου 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να σφίξει. Το βγάζουµε προσεκτικά µε τρυπητή κουτάλα και το βάζουµε σε ένα µέτριο ταψί. Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά το κρεµµύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει λίγο.

Προσθέτουµε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για περίπου άλλο 1 λεπτό, µέχρι να αναµειχθούν τα αρώµατα. Ρίχνουµε την ντοµάτα, αλατοπίπερο και 200 ml νερό και µαγειρεύουµε για περίπου 5 - 6 λεπτά, µέχρι να εξατµιστούν εν µέρει τα υγρά.

Σκορπίζουµε το βασιλικό, ανακατεύουµε και αποσύρουµε από τη φωτιά. Αδειάζουµε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι, περιχύνουµε µε το κρασί (ή το ούζο) και ψήνουµε για περίπου 10 - 15 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ψάρι και να «δέσει» η σάλτσα. Σερβίρουµε το ψάρι ζεστό µε την πλούσια σάλτσα του.

Συνοδεύουµε µε ένα απλό πιλάφι, το οποίο περιχύνουµε µε τη σάλτσα του ψαριού, και βραστά χόρτα εποχής.

Τι πίνουμε
Ενα ροζέ κρασί ταιριάζει πολύ, αλλά δεν θα έλεγα όχι και σε ένα λευκό Sauvignon.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ