Σε ασφαλή καταφύγια στρέφονται οι επενδυτές

Σε ασφαλή καταφύγια στρέφονται οι επενδυτές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο οδήγησε χθες όλους τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που έστρεψε για μία ακόμη φορά τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Ετσι ο χρυσός κυμαινόταν το βράδυ στα 1.315 δολ. η ουγγιά και το ελβετικό φράγκο ενισχυόταν στο 1,05 δολ. Παράλληλα, το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία και ενισχύθηκε πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα, στο 1,20 δολ., καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ενέτεινε, έτσι, περαιτέρω τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο νέος και μείζων αποσταθεροποιητικός παράγων των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο έρχεται να προστεθεί σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που περιβάλλει τα οικονομικά των ΗΠΑ: στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες για τη νέα αύξηση του ορίου δανεισμού της υπερδύναμης αλλά και τη σύνταξη του προϋπολογισμού της. Προστίθεται, επίσης, στις ανοδικές πιέσεις που υφίσταται το ευρώ εξαιτίας της στάσης που τήρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο Τζάκσον Χολ, καθώς απέφυγε να αναφερθεί στην ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος αλλά ούτε και σε καμία πρόθεση της Τράπεζας για μεταβολή στη νομισματική της πολιτική. «Η στροφή στα ασφαλή καταφύγια αποδυνάμωσε το δολάριο και οδήγησε σε μια ανεπιθύμητη ενίσχυση της στερλίνας και του ευρώ», σχολίασε ο Μάικ Βαν Ντούλκεν, αναλυτής της Accendo Markets. Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν ο τραπεζικός τομέας και ο κλάδος των ορυχείων, καθώς και των εταιρειών με μεγάλη έκθεση σε συνάλλαγμα. Οπως τόνισε, μπορεί να μειωθεί η αξία των δραστηριοτήτων τους και των μερισμάτων τους αν πληρωθούν σε ξένο νόμισμα.

Ετσι οι μετοχές των τραπεζών Lloyds, Barclays και Standard Chartered υποχώρησαν ανάμεσα στο 1,2% και στο 2%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 εβδομάδων κλείνοντας με απώλειες 0,87%. Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, κλείνοντας με απώλειες 1,46%. Με τις ίδιες απώλειες έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,94%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή