Υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Μέρκελ

Υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Μέρκελ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας θετικά ακόμη για μια ενιαία οικονομία με έναν υπουργό Οικονομικών για όλη την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξη Τύπου που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως είναι «πολύ καλή» η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Επισήμανε, επίσης, ότι θα επιθυμούσε μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τηρώντας ανάλογη στάση με αυτήν του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μακρόν έχει προτείνει από τον Μάιο, οπότε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έναν κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη, που θα ψηφίζεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα επιτηρείται από έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα και είπε ότι ετοιμάζει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης με στόχο τη μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει του Brexit.

Κατά περιόδους, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, είχαν ανακύψει διαφωνίες μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά για αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα και του Νότου που προτιμούσε πιο ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σήμερα, αυτές οι διαφωνίες δεν είναι τόσο έντονες, εφόσον ο ευρωπαϊκός Νότος κινείται σε τροχιά ανάπτυξης, με την ισπανική οικονομία να παρουσιάζει τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη.

«Ενα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα ενίσχυε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη και θα έδειχνε στον κόσμο ότι διαθέτουμε τους δικούς μας μηχανισμούς για να αντιδράσουμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις», σχολίασε κ. Μέρκελ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης για τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013. Τα κράτη-μέλη με τις μεγαλύτερες συνεισφορές είναι η Γερμανία (27,15%), η Γαλλία (20,39%), η Ιταλία (17,91%) και η Ισπανία (11,90%).

«Θα μπορούσα να φανταστώ, επίσης, μια “κοινής κατεύθυνσης” οικονομία και έναν υπουργό Οικονομικών», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005. Ενόψει των εθνικών γερμανικών εκλογών, που πρόκειται να γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου, η κ. Μέρκελ μίλησε για διάφορα θέματα σε ό,τι αφορά τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη. Πριν από δύο ημέρες, ο υποψήφιος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορήσει την κ. Μέρκελ ότι έπειτα από τόσα χρόνια στην εξουσία είναι «αποκομμένη» από τα καθημερινά προβλήματα των Γερμανών.

Απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο των Γάλλων πρεσβευτών, ο κ. Μακρόν δήλωσε, με αφορμή τις προτάσεις για μεταρρύθμιση, «ότι αυτή είναι η ανανέωση που χρειαζόμαστε». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια «να χρονοτριβεί για θέματα ρουτίνας και διαφωνίες για τεχνοκρατικής φύσεως υποθέσεις». Τον Απρίλιο, ο κ. Σόιμπλε μίλησε υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Ταμείο έχει «κουραστεί να βοηθάει τους Ευρωπαίους», είχε δηλώσει ο κ. Σόιμπλε σε γερμανική εφημερίδα. Εκτοτε ήταν γνωστό ότι το Βερολίνο συζητούσε το ενδεχόμενο δημοσιονομικών προγραμμάτων στο μέλλον χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ.

«Η άνοδος του ευρώ πλήττει τις εξαγωγές μας»

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άνοδος του ευρώ πλήττει τις εξαγωγές της Γερμανίας, δήλωσε χθες η Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν προβληματίζεται τόσο πολύ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με άλλες χώρες. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει εξελιχθεί σε επίμαχο θέμα, καθώς θεωρείται ότι η χώρα επωφελείται από μιαν άνιση οικονομική σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Γερμανία δέχθηκε από το ΔΝΤ συστάσεις για τη μείωσή του. Επίσης, το Βερολίνο έχει δεχθεί τα πυρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εξαγωγές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι τόσο δραματικό το εμπορικό πλεόνασμα». «Ομως, αν το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνωθεί, θα είναι μία από αυτές τις εξελίξεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», προσέθεσε η ίδια. Η ενίσχυση του ευρώ από τις αρχές του έτους (κατά περίπου 15% έναντι του δολαρίου) επηρεάζει αρνητικά την αξία των γερμανικών εξαγωγών και άρα τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Εντούτοις, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 22,3 δισ. ευρώ. Αν και κινήθηκε χαμηλότερα, με τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 2,8%, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Πρόσφατα, ο κ. Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία, με την κ. Μέρκελ να απαντά ότι είναι μεγάλη η εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας της, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή