Η κριτική του Ifo στην ΕΚΤ επηρεάζει τους Γερμανούς

Η κριτική του Ifo στην ΕΚΤ επηρεάζει τους Γερμανούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρνητική διάθεση των Γερμανών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και στην πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αποδίδεται, κατά ένα μέρος, στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo και στην έντονη κριτική που ασκούσε στην Ευρωτράπεζα ο πρώην επικεφαλής της, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Σήμερα, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει των γερμανικών εθνικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τον Ιούλιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξομαλύνει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της και να θέσει τέλος σε αυτή την «τρελή κατάσταση» των αρνητικών επιτοκίων.

Στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, το 2011 ο κ. Βέρνερ είχε επικρίνει έντονα την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ στα τραπεζικά συστήματα των αδύναμων κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, δηλώνοντας ότι γίνεται εις βάρος του ευρωπαϊκού Βορρά. Η αναπαραγωγή των δηλώσεων του κ. Ζιν στον γερμανικό Τύπο είχαν μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη της χώρας, η οποία υποψιαζόταν ότι πλήρωνε τις σπατάλες των «ατίθασων» δημοσιονομικά κρατών-μελών της περιφέρειας στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ απαντούσε ότι η προσωρινή παροχή έκτακτης ρευστότητας δεν ήταν παρά ένα λογιστικό ζήτημα στο πλαίσιο του Target 2, δηλαδή στο σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιείται τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από εμπορικές τράπεζες για την εκτέλεση πληρωμών σε ευρώ. Κίνδυνος να μην επιστραφεί η έκτακτη ρευστότητα από τα τραπεζικά συστήματα των αδύναμων κρατών-μελών υπήρχε μόνον στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης. «Ο κ. Ζιν εξέφρασε εύγλωττα τις επιφυλάξεις των Γερμανών για το ευρώ, αλλά με αυτήν τη πράξη ξεπέρασε τα όρια του ακαδημαϊκού ρόλου του», σχολιάζει ο Χίλγκερ Σμίτινγκ, ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου και σήμερα είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Πριν από 16 μήνες, ο Κλέμενς Φούεστ διαδέχθηκε τον κ. Ζιν στο τιμόνι του Ινστιτούτου Ερευνών Ifo. Σύμφωνα με την κατάταξη της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι κ. Ζιν και Φούεστ είναι οι οικονομολόγοι με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo είναι ένα τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για την αξιολόγηση του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Ο κ. Φούεστ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Ζιν. «Φυσικά και είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω το έργο του κ. Ζιν», δήλωσε ο κ. 49χρονος κ. Φούεστ. Τόνισε, επίσης, ότι το Ifo δεν θα πρέπει να αποφεύγει τα επίμαχα ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη. «Αν προσποιείσαι ότι τα προβλήματα είναι ανύπαρκτα, δεν κάνεις κάτι θετικό, αλλά δίνεις βήμα στην Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή