Αντίδοτο σε περίοδο κρίσης μπορεί να είναι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

Αντίδοτο σε περίοδο κρίσης μπορεί να είναι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με την πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε περιόδους ύφεσης, νέα έρευνα απορρίπτει τις ισχύουσες περιοριστικές πολιτικές, εκτιμώντας ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών μιας οικονομίας σε δεινή θέση θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιωσιμότητά της, ακόμη και αν το χρέος της είναι υψηλό. Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ο Αλαν Αουερμπαχ και ο Γιούρι Γκοροντνιτσένκο, παρουσίασαν στο οικονομικό συνέδριο στο Τζάκσον Χολ, όπου συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, μια έρευνα, βάσει της οποίας καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι χώρες οφείλουν να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες σε περιόδους ύφεσης, φοβούμενες μήπως εκτινάξουν το δημόσιο χρέος τους. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εν λόγω έρευνα εξετάζει τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα διάφορα οικονομικά σοκ στις δημόσιες δαπάνες και σε άλλα μέτρα «δημοσιονομικής πίεσης», όπως στα επιτόκια δανεισμού και στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Συνεπώς, η έρευνα προτείνει ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση μιας αποδυναμωμένης οικονομίας, ενώ επισημαίνει ότι η επίπτωση που μπορεί να έχει σε επίπεδο χρέους αλλά και σε επίπεδο δανεισμού στις υπό εξέταση χώρες ενδέχεται να είναι μετριοπαθής. Οι δύο συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν λέγοντας ότι «πράγματι, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε μια αδύναμη οικονομία μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητά της, σύμφωνα με τα δεδομένα που μελετάμε». Δεδομένου ότι το χρέος στις ΗΠΑ αντιστοιχεί ήδη στο 77% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της εφαρμογής άμεσων περικοπών στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, κατά πάσα πιθανότητα συντηρητικοί βουλευτές δεν θα συναινέσουν στην εφαρμογή μεγάλης επεκτατικής πολιτικής σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση.

Ο Τζέσον Φούρμαν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, απάντησε λέγοντας ότι «έχουμε δώσει πολύ καταστροφικές συμβουλές στις χώρες οι οποίες έχουν υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ». Στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι δύο ερευνητές και χρονικά τοποθετούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αποδεικνύουν ότι οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όταν οι οικονομίες είχαν υποστεί πλήγμα δεν συνιστούν μόνο μοχλό ανάπτυξης για τις χώρες.

Προβλέπεται ότι οδηγούν σε μείωση του χρέους επί του ΑΕΠ, σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού και σε υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS). Ωστόσο, οι συντάκτες της παρούσας έκθεσης σημειώνουν ότι η άνευ όρων εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών κρύβει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους. Οι αλόγιστες δαπάνες μπορούν να εξαλείψουν τα οφέλη που προσφέρουν οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή