Το «σημείο καμπής» πλησιάζει, σύμφωνα με το Πεκίνο

Το «σημείο καμπής» πλησιάζει, σύμφωνα με το Πεκίνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε «σημείο καμπής» αναφέρεται στον πάγιο στόχο της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την έναρξη ουσιαστικών και αποδοτικών διαπραγματεύσεων.

Παρά τους λεονταρισμούς από όλες τις πλευρές, η πραγματικότητα της κορεατικής χερσονήσου βγάζει κάθε πολεμική αναμέτρηση ουσιαστικά εκτός συζήτησης. «Η Βόρεια Κορέα πιστεύει ότι με το να επιδεικνύει τις δυνατότητές της θα ανοίξει ο δρόμος προς τον διάλογο», δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Κεϊό, Μασάο Οκονόγκι. Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν γνωρίζει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που διεξάγονται αυτές τις ημέρες, δεν θα μεταφραστούν σε πραγματική στρατιωτική δράση παρά μόνον αν οι δύο χώρες και η Ιαπωνία συμβιβαστούν με την προοπτική δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κιμ εξέλαβε τις ασκήσεις ως πρόκληση και απάντησε με μια δική του πρόκληση, με την πρώτη εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από το 2009. Ως άμεση απάντηση, οι Νοτιοκορεάτες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν, από κοινού με τις ΗΠΑ, την τοποθέτηση περισσότερων «στρατηγικών όπλων» στην κορεατική χερσόνησο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές και θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνον όταν αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πύραυλο, εξέλιξη που, όπως πιστεύει η ηγεσία της, θα της εξασφαλίσει τον σεβασμό των συνομιλητών της.

Κακοί υπολογισμοί

Οσο περισσότερο, όμως, πλησιάζει προς αυτόν τον στόχο, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο κακών υπολογισμών, αθέλητης κλιμάκωσης και καταστροφικής ανάφλεξης της κορεατικής πυριτιδαποθήκης. Για τον λόγο αυτό, η Κίνα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ασκώντας πιέσεις που στοχεύουν να φέρουν την Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πολύ πιο χρήσιμη, για τον σκοπό αυτόν, από τους διαδοχικούς γύρους κυρώσεων που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να κλείσει τα σύνορά της σε εισαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, σιτηρών και θαλασσινών από τη Βόρεια Κορέα.

Ισως η εκτίμηση του Πεκίνου περί «σημείου καμπής» να σχετίζεται με τον υπολογισμό ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό από τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της, άρα η στιγμή των διαπραγματεύσεων πλησιάζει. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, το κλίμα δεν είναι θετικό, καθώς η χθεσινή δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς (και οι τρεις δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς το Σάββατο) ήρθε να απαξιώσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι ο Κιμ «άρχισε να μας σέβεται» και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν είμαστε εχθροί».

Στο κινεζικό σχέδιο, που έχει και την υποστήριξη της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα σταματούν τις ετήσιες ασκήσεις με τις οποίες προετοιμάζονται να σβήσουν τη Βόρεια Κορέα από τον χάρτη και η Βόρεια Κορέα σταματά τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή