Τι επιδιώκει πραγματικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τι επιδιώκει πραγματικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το εκκεντρικό παρουσιαστικό και την προκλητική συμπεριφορά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μοιάζει με βομβιστή αυτοκτονίας. Γόνος μιας οικογένειας που μονοπωλεί την εξουσία στην Πιονγιάνγκ εδώ και τρεις γενιές, ο εγγονός του ιδρυτή του κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ασφαλώς γνωρίζει ότι αν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ή έστω των συμμάχων τους, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, η χώρα του θα υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την αμερικανική υπερδύναμη. Τούτων δοθέντων, το ερώτημα που απασχολεί τις πρωτεύουσες της Απω Ανατολής και τους διεθνείς αναλυτές ανά τον κόσμο είναι τι πραγματικά επιδιώκει με τις 80 πυραυλικές δοκιμές που διέταξε από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2011; Οι δυνητικές απαντήσεις είναι πολλές και όχι κατ’ ανάγκην αμοιβαία αποκλειόμενες.

Κατά μία εκδοχή, η βασική επιδίωξη του Κιμ είναι η επιβίωση του καθεστώτος του. Η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη έχουν πείσει τους ιθύνοντες της Πιονγιάνγκ ότι το να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους για όπλα μαζικής καταστροφής κάθε άλλο παρά θα εξασφαλίσει την επιβίωσή τους –όχι μόνο την πολιτική, αλλά ακόμη και τη φυσική– υποστηρίζει η αρθρογράφος του Guardian Γκαμπριέλ Ρίφκιντ. Εξάλλου, η συντήρηση ενός πολεμικού κλίματος με τις ΗΠΑ διευκολύνει τη συσπείρωση των Βορειοκορεατών σε πατριωτική βάση και τη συγκράτηση των φυγόκεντρων δυνάμεων που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία.

Aλλοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Κιμ επιδιώκει πρώτα απ’ όλα να κερδίσει τον σεβασμό των ΗΠΑ και να αποκαταστήσει απευθείας διάλογο με την Ουάσιγκτον χωρίς προηγουμένως να έχει υποχρεωθεί σε ταπεινωτικές επιχειρήσεις. «Πιστεύουν ότι, αν επιδείξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, ο δρόμος του διαλόγου θα ανοίξει γι’ αυτούς», εκτιμά ο Ιάπωνας πανεπιστημιακός Μασάο Οκονόγκι. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της ανάγκης να ανοίξουν οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Πιονγιάνγκ, όπως μετέδωσε και το CNN.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να βάλουν σφήνες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους στην περιοχή, Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Οι πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ θέτουν εκ των πραγμάτων το ερώτημα κατά πόσον οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες. Πάντως, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί δεν έχουν μέχρι σήμερα ρίξει κανένα πύραυλο της Β. Κορέας και είναι πολύ αμφίβολο αν τα καταφέρουν σε στιγμή ανάγκης. Ας σημειωθεί ότι ο νέος, αριστερής προέλευσης, πρόεδρος της Ν. Κορέας, Μουν Τζε Ιν, έχει πάρει κάποιες αποστάσεις από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την εξαπόλυση πολέμου στην κορεατική χερσόνησο από «ξένη δύναμη», χωρίς την έγκριση της δικής του κυβέρνησης, ενώ γενικότερα τάσσεται υπέρ της διπλωματικής επίλυσης των προβλημάτων με την Πιονγιάνγκ.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι περισσότεροι αναλυτές συμπίπτουν στην εκτίμηση πως ο Κιμ παίζει με τη φωτιά, κινδυνεύοντας να εξαντλήσει την υπομονή πολύ ισχυρότερων δυνάμεων και να δρομολογήσει εξελίξεις που δεν θα μπορέσει να ελέγξει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή