Η διεθνής κοινότητα αναζητεί σαφείς απαντήσεις

Η διεθνής κοινότητα αναζητεί σαφείς απαντήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, αλλά παραμένει ασαφές ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση του υπόλοιπου κόσμου, πλην στρατιωτικής δράσης, γράφει ο Patrick Wintour στον Guardian.

Τον Αύγουστο, σε απάντηση για την εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, η Κίνα επέτρεψε στον ΟΗΕ να απαγορεύσει την εξαγωγή αγαθών όπως είναι ο σίδηρος και ο άνθρακας από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης απαγόρευσε την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως εξάλλου και τις κοινοπραξίες της Βόρειας Κορέας, ενώ προστέθηκαν και κάποια άτομα και εταιρείες στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να είχαν «σημαντικές οικονομικές συνέπειες», όπως τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά χρειάζεται να περάσει περισσότερος χρόνος μέχρι οι κυρώσεις να παγώσουν μια οικονομία και, βέβαια, να αλλάξουν την ατζέντα ενός δικτάτορα ηγέτη.

Το μοναδικό σοβαρό, συνολικά, οικονομικό μέτρο θα ήταν η απαγόρευση της εξαγωγής ενέργειας στη Βόρεια Κορέα, ένα μέτρο στο οποίο η Κίνα αντιστάθηκε λέγοντας ότι θα αποσταθεροποιήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς κατά πολύ επικίνδυνους τρόπους, αλλά και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η κατάρρευση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα πιεστεί να κάνει περισσότερα.

Η Κίνα βεβαίως διαφωνεί, λέγοντας ότι δίπλα στις κυρώσεις πρέπει να ανοίξει και μια διπλωματική οδός.

Η εκτόξευση του πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία φέρνει κοντύτερα και την πιθανότητα μιας στρατιωτικής λύσης. Μια πιθανότητα θα είναι να εκτοξευθεί ένας πύραυλος Τόμαχοκ πάνω από την Πιονγιάνγκ έτσι ώστε να αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη ότι στο παιχνίδι των απειλών μπορούν να παίξουν δύο.

Απειλές για «φωτιά και οργή» οι οποίες ακολουθήθηκαν από πρόταση για διαπραγματεύσεις από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, την επομένη άφησαν έκπληκτες τόσο την Κίνα όσο και τη Βόρεια Κορέα. Μια τέτοια στάση είναι ανοικτή σε παρερμηνείες.

Σήμερα μια  νέα  προσφορά  για συνομιλίες θα μοιάζει σαν έπαινος για τον εκφοβισμό της Ιαπωνίας.

Οπως τόνισε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ υπεύθυνος για την Βόρεια Κορέα, Τζόζεφ ντε Τόμας, αυτό που χρειάζεται από την κυβέρνηση Τραμπ είναι μια «σαφής αποτρεπτική πολιτική» και όχι αυτό που γίνεται, ότι δηλαδή λένε ένα πράγμα τη μια ημέρα και κάτι άλλο την άλλη. Οπως είπε, η Βόρεια Κορέα γνωρίζει τη δύναμή της και επιδιώκει την επιβίωσή της. Και προφανώς πείστηκε ότι ο μόνος τρόπος για να την εγγυηθεί θα ήταν αν είχε πυρηνικά όπλα τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικούς στόχους. Η άλλη ανάλυση, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα, είναι ότι η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι με τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις πυραύλων επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Η Βόρεια Κορέα δεν επιθυμεί να δοκιμάσει πρώτη τα πυρηνικά της όπλα. Αλλά έπειτα από πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει χαθεί η ευκαιρία να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου που θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή