Νέα εμπόδια στην επένδυση της Κασσιόπης

Νέα εμπόδια στην επένδυση της Κασσιόπης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να ευαγγελίζεται την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο, όπως συχνά προκύπτει, όταν οι βουλές των τοπικών αρχόντων, ή ακόμα και των ίδιων των υπουργών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος είναι διαφορετικές, τότε μάλλον οι «προσκλήσεις προς τους επενδυτές» φαντάζουν κενό γράμμα και περισσότερο πλήττουν παρά βοηθούν την καλλιέργεια ενός φιλικού περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προωθούμενη επένδυση ανάπτυξης τουριστικού θερέτρου, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Η αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital, η οποία έχει πλειοδοτήσει σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013, καλείται να αντιπαρέλθει την αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα και για τα αυτονόητα. Επιχειρώντας να προβούν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο ακίνητο στις αρχές της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρέθηκαν ενώπιον δυναμικών κινητοποιήσεων από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρωτοστατούντος του ίδιου του εκλεγμένου με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δημάρχου, κ. Κώστα Νικολούζου, που εναντιώνονται στη σχετική ανάπτυξη για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίθετος στην επένδυση είναι και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επίσης εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω επένδυση έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επίσης και το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου, έχοντας παράλληλα απορρίψει σειρά προσφυγών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των επενδυτών, το ζήτημα αναμένεται να επιλυθεί σήμερα. Ωστόσο, σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι αν συνεχιστούν τα προβλήματα, επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους, διαφοροποιώντας τη μέχρι σήμερα συναινετική στάση τους.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «ο εκάστοτε δήμαρχος πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των νόμων του ελληνικού κράτους και όχι να τους καταπατά κατά το δοκούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τουριστική ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και 500 νέες θέσεις εργασίας ετησίως, πέραν της ενίσχυσης των εσόδων από τον τουρισμό λόγω της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων. Ο αμερικανικός όμιλος της NCH Capital Inc. ιδρύθηκε το 1993, διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3 δισ. δολάρια και έχει δημιουργήσει 24 επενδυτικά κεφάλαια, μέσα από ένα δίκτυο γραφείων σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει επενδύσει και διαχειριστεί περισσότερα από 90 κατασκευαστικά έργα.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστή η συνεχιζόμενη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ερημίτης Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Β.Α. Κέρκυρας» να μπλοκάρει την επένδυση μέσω νέων προσφυγών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει προκαταρκτική έρευνα για την επένδυση, ενώ δρομολογεί και την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πάντως, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αναφορικά με την πραγματοποίηση έρευνας για την επένδυση και κατά πόσον αυτή είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή