Γραμμή υποστήριξης μαθητών, γονέων

Γραμμή υποστήριξης μαθητών, γονέων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να μείνεις μέσα να σκεφτείς αυτό που είπες και μας στενοχώρησες». Ο… κατ’ οίκον περιορισμός είναι μια από τις πολλές αντιδράσεις γονέων, άπαξ και το παιδί τούς ανακοινώσει έναν μη αποδεκτό από εκείνους σεξουαλικό προσανατολισμό. Απόρριψη, κοινωνική απομόνωση, σχολικό εκφοβισμό, κακοποίηση – ακόμα και «διορθωτικούς βιασμούς» από συγγενικά πρόσωπα εξομολογούνται έφηβοι και νέοι στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα. «Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές», επισημαίνει η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη, «όπως το να στερούν από το παιδί τη δυνατότητα να σπουδάσει ή να το διώχνουν από το σπίτι στα δεκαοχτώ, κάτι που δεν είναι μεν παράνομο αλλά συνιστά κακοποίηση». Από το τέλος του 2015 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 500 κλήσεις. «Τα περισσότερα τηλεφωνήματα τα δεχόμαστε από το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τα πιο σοβαρά περιστατικά προέρχονται από την επαρχία», αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη έργου Κλεοπάτρα Οικονομίδου. «Σε μας απευθύνονται εξίσου γονείς αλλά και έφηβοι, που βρίσκονται μια κρίσιμη στιγμή, συνήθως μετά το “coming out”». Δευτερευόντως, κατευθύνσεις για την ορθότερη διαχείριση ζητούν και εκπαιδευτικοί. Αλλωστε, «όπως έχει καταγραφεί, οκτώ στις δέκα περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού συνδέεται με έμφυλες καταστάσεις».

Η γραμμή λειτουργεί στο πλαίσιο του «Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση», που υλοποιήθηκε αρχικά το 2016 με την οικονομική υποστήριξη του «SolidarityNow» και τη σύμπραξη των φορέων Thessaloniki Pride, της ΟΛΚΕ, της Θετικής Φωνής και του Athens Pride. «Τώρα περνούμε στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού και χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λειτουργούμε με διευρυμένο ωράριο, Δευτέρα με Παρασκευή, 11 π.μ. έως 9 μ.μ., ενώ οι υπηρεσίες μας δεν θα περιορίζονται πια μόνο στο τηλέφωνο, αλλά προσφέρουμε και τη δυνατότητα διά ζώσης προσωπικών συνεδρίων». Οι συνεδρίες –οκτώ σε διάστημα δύο μηνών– προσφέρονται δωρεάν από τη μοναδική στην Ελλάδα εξειδικευμένη υπηρεσία, που έχει την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή