Δυσαρέσκεια στη Χίο για μη μοριοδότηση

Δυσαρέσκεια στη Χίο για μη μοριοδότηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, ενάντια στην «άδικη μεταχείριση των μαθητών της Χίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις» (μη επιπλέον μοριοδότησή τους όπως έγινε για τους υποψηφίους από τη Λέσβο), ενώ η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Χιακή Αρωγή» αναλαμβάνει τα πρώτα νομικά έξοδα του συγκεκριμένου εγχειρήματος. «Η κυβέρνηση δημιουργεί αντιπαλότητες μεταξύ των δύο περιοχών, όταν έπρεπε απλώς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού», τόνισε ο κ. Μηταράκης, ενώ και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί στη χιακή κοινωνία αυτή την υπουργική απόφαση.

Ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Χίου, Αλέκος Αντωνίου, ανέφερε στο «Αλήθεια TV» ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ενας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια, που πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή 1,2, έχει πλέον 18.960 μόρια, ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται προσαύξηση». Με άλλα λόγια, ενώ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις στα ΑΕΙ για τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο αυξημένος συντελεστής με τον οποίο πολλαπλασίαζαν οι Λέσβιοι τα μόρια εισαγωγής τους «πετούσε» εκτός συναγωνισμού τους Χιώτες. Τόσο ο Δήμος Χίου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, η ΕΛΜΕ Χίου και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους. Ωστόσο, θετική είναι η αποτίμηση των επιδόσεων των υποψηφίων της Χίου: 93,21% το ποσοστό επιτυχίας από τα ΓΕΛ ή 302 επιτυχόντες στους 324.

Και εντός Λέσβου, πάντως, δημιουργήθηκαν αντιπαλότητες, καθώς οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ του νησιού, αν και διεκδικούν θέσεις στα ΑΕΙ, δεν είχαν πριμοδότηση για τις σχολές ΑΕΙ βάσει της απόφασης για τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. «Αναπαράγεται έμπρακτα και από καθέδρας η φιλοσοφία ότι τα ΕΠΑΛ είναι σχολεία “δεύτερης κατηγορίας”, οι μαθήτριες-τές των οποίων είναι λιγότερο ευφυείς/εργατικοί και τους αντιστοιχεί μια άρρητη “περιφρόνηση”. Με την υπουργική σας απόφαση τους “δείξατε για πού προορίζονται”, κλείνοντας κάθε συζήτηση επιπλέον ενίσχυσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ», αναφέρει επιστολή μητέρας αποφοίτου προς το υπ. Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή