Μια Μπιενάλε που αντέχει

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικοί πολιτιστικοί θεσμοί δεν φημίζονται για τη διάρκειά τους. Συνήθως ξεκινούν φιλόδοξα και κάπου στη μέση της διαδρομής εξαφανίζονται. Με αυτό το σκεπτικό, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης κλείνει φέτος δέκα χρόνια ζωής. Η 6η διοργάνωσή της εγκαινιάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με πολύ μικρό προϋπολογισμό και υπερβάλλοντα ζήλο απ’ όλους τους εργαζόμενους στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ο φορέας υλοποίησης), καθώς γίνεται κυριολεκτικά «εκ των ενόντων». Τούτο σημαίνει ότι την επιλογή αλλά και το στήσιμο ανέλαβαν δέκα επιμελητές του ΚΜΣΤ, ενώ τα παλαιότερα χρόνια η διοργάνωση είχε μετακαλέσει διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης, όπως η Κατερίνα Γρέγου, η Αντελίνα Φον Φίρστενμπεργκ και η Κατρίν Νταβίντ. Επίσης σημαίνει εξαιρετικά ασφυκτική οικονομική διαχείριση και πολλή εθελοντική εργασία. Με έναν τρόπο, η Μπιενάλε αυτή θέτει ένα υποδειγματικό παράδειγμα συνέπειας στην εποχή της κρίσης, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να παραιτηθεί κανείς παρά να πεισμώσει και να προσφέρει.

Υπό τον τίτλο «Φαντασιακές Εστίες/Ιmagined Homes» εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 95 μεμονωμένων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα τους στην έδρα του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στην Αγιορειτική Εστία. Παλαιότερα, η διασπορά των χώρων ήταν μεγαλύτερη, συστήνοντας μάλιστα στους μη Θεσσαλονικείς επισκέπτες της Μπιενάλε σημαντικά οικοδομήματα που είχαν μείνει αναξιοποίητα ή υποφωτισμένα.

Παράλληλα, με την κεντρική έκθεση, θα πραγματοποιηθεί και Φεστιβάλ Περφόρμανς από τις 13 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου, ενώ θα υπάρξει για πρώτη φορά και πρόγραμμα residency με ξένους καλλιτέχνες που διέμειναν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν έργα in situ. Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, στην οποία κατατέθηκαν 1.352 υποψηφιότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ορισμένοι εκ των ξένων εικαστικών αποφάσισαν να έρθουν με δικά τους έξοδα.

Αλλο ένα σημείο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν δράσεις από την Μπιενάλε του Τσανάκαλε, η οποία ακυρώθηκε. Ανάμεσα, πάντως, στα ονόματα των δημιουργών που θα πάρουν μέρος και ανακοινώθηκαν χθες, βρίσκει κανείς αρκετό νέο αίμα, αλλά και γνωστότερους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Τάταρης, ο Στέφανος Τσιβόπουλος, ο γλύπτης Ανδρέας Λόλης κ.ά.

​​Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή