Αστέρια και εικονική πραγματικότητα

Αστέρια και εικονική πραγματικότητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα του βήματα στο κόκκινο χαλί του Λίντο θα κάνει απόψε ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος σηκώνει την αυλαία της 74ης Μόστρα με το «Downsizing». O σκηνοθέτης των «Απογόνων» και της «Νεμπράσκας» υπογράφει ένα sci-fi δράμα, με τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ, που αφηγείται την ιστορία ενός επιστήμονα που αποφασίζει να «συρρικνωθεί» για να ζήσει σε μια νέα κοινωνία με φαινομενικά μικρότερες ανάγκες.

Το φιλμ διαγωνίζεται επίσης για τον Χρυσό Λέοντα και αν επαληθευτεί η φήμη που θέλει τις ταινίες του ανοίγματος να δρέπουν οσκαρικούς καρπούς, όπως το «La la land», το «Birdman» και παλαιότερα το «Gravity», το Φεστιβάλ της Βενετίας θα έχει δημιουργήσει μία ακόμη προστιθέμενη αξία στις επιλογές του. Κοντά στο sci-fi άνοιγμα της διοργάνωσης είναι το νέο τμήμα «Εικονικής Πραγματικότητας» (VR) που εγκαινιάζεται φέτος και θα προβάλει 22 ταινίες.

Οι λαμπερές παρουσίες δεν θα λείψουν φέτος, με τους Τζένιφερ Λόρενς και Χαβιέ Μπαρδέμ που πρωταγωνιστούν στο νέο θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι «mother!», ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα παρουσιάσει τo βίαιο «Suburbicon» με τους Ματ Ντέιμον και Τζούλιαν Μουρ, σε σενάριο των αδελφών Κοέν, ο Ιθαν Χοκ πρωταγωνιστεί στο «First Rerformed» του Πολ Σρέιντερ, ενώ ο σκοτεινός «παραμυθάς» του «Λαβύρινθου του Πάνα» Γκιγιέρμο ντελ Τόρο αφηγείται την ιστορία μιας καθαρίστριας που ερωτεύεται ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα του νερού στο «The shape of water». Δύο sex symbols περασμένων εποχών, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Τζέιν Φόντα –που θα τιμηθούν για τη συνολική τους προσφορά– ενσαρκώνουν δύο χήρους γείτονες που έρχονται κοντά στο «Our souls at night», ενώ ο Ντόναλντ Σάδερλαντ και η Ελεν Μίρεν υποδύονται ένα ζευγάρι που φεύγει για ένα μακρινό ταξίδι με αυτοκίνητο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το Αλτσχάιμερ.

Με περιέργεια αναμένεται η επιστροφή του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα Αμπντελατίφ Κεσίς, ο οποίος, μετά τη «Ζωή της Αντέλ», παρουσιάζει το «Mektoub, My Love: Canto Uno» για το επίσημο διαγωνιστικό, ενώ τον δρόμο για το Λίντο θα πάρει και η Αργεντινή σκηνοθέτις Λουκρίτσια Μάρτελ με την ταινία εποχής «Zama», την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της που έρχεται σχεδόν 10 χρόνια μετά τη «Γυναίκα με το κομμένο κεφάλι». Ο Αϊ Ουέι Ουέι θα παρουσιάσει το γερμανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ του «Human Flow». Από τις ταινίες που θα συζητηθούν τον χειμώνα που έρχεται είναι και το «Victoria and Abdul» του Στίβεν Φρίαρς με την Τζούντι Ντεντς, που παρουσιάζει τη σχέση της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας με τον Ινδό υπηρέτη της.

Στους «Ορίζοντες» του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Astrometal» της Δέσποινας Σιφνιάδου, η οποία θα συναγωνιστεί μεταξύ άλλων την «Αρια» της Μυρσίνης Αριστείδου, μια συμπαραγωγή της Κύπρου και της Γαλλίας. Στο ίδιο τμήμα αλλά εκτός διαγωνιστικού συμμετέχει η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη «8η ήπειρος», ενώ ο Ελληνας σκηνοθέτης θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει το βραβείο «Luigi De Laurentiis» στην καλύτερη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους απ’ όσες συμμετέχουν σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή