Νέες προτάσεις από τη Μέι για τις αμοιβές των CEO

Νέες προτάσεις από τη Μέι για τις αμοιβές των CEO

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες προτάσεις για τις αμοιβές των CEO των εταιρειών που παρεκκλίνουν σημαντικά από τα αρχικά της σχέδια για μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των απλών εργαζομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών, καταθέτει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, υποκύπτοντας, ουσιαστικά, στις πιέσεις των επιχειρηματικών λόμπι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της Βρετανής πρωθυπουργού, οι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο εταιρείες οφείλουν να δικαιολογήσουν το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ του μέσου εργαζομένου και του διευθύνοντος συμβούλου, δημοσιεύοντας την αναλογία που προκύπτει από τις αμοιβές των εργαζομένων και από εκείνες των CEO. Προεκλογικά, η κ. Μέι είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει αυτό που ονομάζει «απαράδεκτη πλευρά του καπιταλισμού», καταπολεμώντας, ουσιαστικά, το μεγάλο χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών και των εργαζομένων, καθώς και τη λανθασμένη διαχείριση των αμοιβών που λαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη.

Ωστόσο, η κ. Μέι φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τις αρχικές προτάσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και την υπόσχεσή της να χορηγήσει στους μετόχους της εταιρείας δεσμευτική ψήφο για τις αμοιβές των στελεχών των επιχειρήσεων. Η ίδια, ουσιαστικά, είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι θα έδινε περισσότερα προνόμια στους εργαζομένους, μέσω της συμμετοχής τους στα διοικητικά συμβούλια της εκάστοτε εταιρείας. Ομως, η αποδυνάμωση της θέσης της κ. Μέι μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές που διενεργήθηκαν στη Βρετανία την έχουν οδηγήσει στο να αναθεωρήσει τις αρχικές της εκτιμήσεις, στην προσπάθειά της να μειώσει τις πιέσεις απέναντι στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, διάφορα επιχειρηματικά λόμπι και πολλοί επενδυτές εμφανίζονταν διχασμένοι για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της κ. Μέι. Διαφορετικές απόψεις είχαν εκφραστεί σχετικά με το αν ήταν αρκετή η επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας, με στόχο να υποχρεωθούν οι εταιρείες να μειώσουν τις μισθολογικές υπερβολές. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Trade Union Congress δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση παρεξέκλινε από τις αρχικές προτάσεις της υπό τον φόβο των μεγάλων επιχειρηματικών λόμπι.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Equality Trust, οι επικεφαλής των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100) λαμβάνουν ετησίως κατά μέσον όρο 5,3 εκατ. στερλίνες, δηλαδή 6,9 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αμοιβές που υπερβαίνουν κατά 386 φορές τον κατώτατο μισθό του απλού εργαζομένου. Οπως επισημαίνει το Reuters, η κ. Μέι είχε αρχικά κατακρίνει το παραπάνω φαινόμενο, ωστόσο φαίνεται ότι χαμήλωσε τους τόνους μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, καθώς το κόμμα της δεν κατόρθωσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Eπίσης, η αλλαγή της στάσης της κ. Μέι προκύπτει και από την πρόθεσή της να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξή της, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, που θα ισχύσουν για όλες τις εισηγμένες εταιρείες και θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2018, οι επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις μισθολογικές αποδοχές οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν τις αποδοχές όλων των εργαζομένων όταν προσδιορίζουν τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων τής εκάστοτε εταιρείας και του μέσου εργαζομένου. Επίσης, δεδομένου ότι θέλει να εκχωρήσει ψήφο στους μετόχους της εταιρείας μέσω της οποίας μπορούν να μπλοκάρουν τις αμοιβές των CEO, η κ. Μέι προτείνει σε ορισμένες εταιρείες να ενταχθούν σε ειδικό μητρώο για τον επανακαθορισμό της ισχύουσας πολιτικής τους. Αυτό θα συμβεί μόνο αν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των μετόχων διαφωνήσει με τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών. Επίσης, μεταξύ άλλων, η κ. Μέι θα προσπαθήσει να ενισχύσει και τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων. Οι εταιρείες, λοιπόν, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της πρόσληψης ενός μη εκτελεστικού διευθυντή που θα εκπροσωπεί τους εργαζομένους και της δημιουργίας ενός συμβουλίου εργαζομένων ή της τοποθέτησης ως διευθυντή ενός ατόμου από το εργασιακό τους περιβάλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή