Φαβορί για το 66% του ΔΕΣΦΑ τα τρία ευρωπαϊκά σχήματα

Φαβορί για το 66% του ΔΕΣΦΑ τα τρία ευρωπαϊκά σχήματα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει τη short list των επενδυτικών σχημάτων που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Μέχρι τότε οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υποψηφίων επενδυτών βάσει των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική προκήρυξη και θα έχουν παραδώσει την εισήγησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Από τα έξι συνολικά επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν στις 7 Αυγούστου μη δεσμευτικές προσφορές, βέβαιη θεωρείται η πρόκριση των τριών ευρωπαϊκής προέλευσης, με τις σχετικές πληροφορίες να δίνουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες στην πρόκριση των άλλων τριών λόγω σειράς νομικών ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί από τους συμβούλους.

Φαβορί του διαγωνισμού εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie. Και οι τέσσερις αποτελούν «μνηστήρες» του ΔΕΣΦΑ από το παρελθόν, που επανεμφανίστηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι και μέτοχοι του αγωγού TAP και προσβλέπουν στις γεωπολιτικές συνέργειες που προσφέρει ο ΔΕΣΦΑ και ειδικά οι υποδομές του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Ισχυρή είναι και η θέση του δεύτερου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχήματος που προέκυψε από τη σύμπραξη της γαλλικής GRTgaz SA και της ρουμανικής Transgaz SA. Η GRTgaz αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ηγετική θέση στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς εκμεταλλεύεται 32.456 χιλιόμετρα αγωγών και 28 σταθμούς συμπίεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου της Ρουμανίας, Transgaz, παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στηρίζει την υλοποίηση του αποκαλούμενου «Κάθετου Διαδρόμου» («Vertical Corridor»).

Μάχη

Τη δική της μάχη για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα δώσει και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA, που εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ στον διαγωνισμό και φέρεται να περνάει στην επόμενη φάση. Η εταιρεία με τη λειτουργία ενός δικτύου αγωγών μήκους 130 χλμ. μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βορειοδυτική Ισπανία. Επίσης, εκμεταλλεύεται και έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πόλη Μουγάρδος, στην επαρχία της Λα Κορούνια. Εκτός κούρσας φέρονται να μένουν τα άλλα τρία σχήματα που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξης. Πρόκειται για τη Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, την καταρινή Powerglobe και την αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS). Η πρώτη, είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομής και έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream AS (Σλοβακία) και Open Grid Europe Gmb, συμμετοχές που θα μπορούσαν να της ανοίξουν την πόρτα για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η καταρινή Powerglobe παρέχει ευρεία γκάμα υπηρεσιών στον τομέα του φυσικού αερίου, δεν έχει όμως πιστοποίηση Ευρωπαίου διαχειριστή, σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως και η αμερικανική Intergrated Utility Services, η οποία προσφέρει τεχνολογικές υπηρεσίες που αφορούν καλώδια οπτικών ινών, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες υποδομές.

Και οι τρεις παραπάνω εταιρείες, σε περίπτωση που αποκλειστούν, μπορούν να συμπράξουν με τις εταιρείες που θα προκριθούν και να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση.

Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η short list από το ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές που θα προκριθούν, θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια το data room του ΔΕΣΦΑ για το due diligence που θα επιτρέψει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 εβδομάδων από την ημερομηνία που θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Η συμμετοχή, πάντως, τριών τουλάχιστον υποψηφίων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έναντι ενός, της Socar, στον πρώτο διαγωνισμό, προοιωνίζεται ισχυρό ανταγωνισμό και διασφάλιση υψηλού τιμήματος. Ο κ. Σταθάκης, άλλωστε, με πρόσφατες δηλώσεις του έθεσε τα 400 εκατ. ευρώ της Socar ως το ελάχιστο τίμημα που θα πρέπει να διαθέσουν οι επενδυτές προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή