ΣΕΒ: Δευτερεύουσας σημασίας οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά

ΣΕΒ: Δευτερεύουσας σημασίας οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνικού χαρακτήρα και δευτερεύουσας σημασίας χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος, επισημαίνοντας την ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό Αθήνα 984, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε ότι το περιεχόμενο του εργασιακού νομοσχεδίου που εισάγεται στη Βουλή δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο κλίμα που δημιουργείται από την κυβερνητική πλευρά. Δεν είναι η μείζονα εκείνη παρέμβαση που θα έφερνε στο προσκήνιο του διαλόγου το μέλλον της εργασίας και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επιδίωξη για μια επιστροφή στα ισχύοντα του 2009, αβάσιμη και αποπροσανατολιστική. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε ότι πρόκειται για μία σειρά από τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις που αφορούν την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Και αυτά, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί τον στόχο μιας ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας, που θα στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων θα έπρεπε να βρίσκονται θέματα, όπως οι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας, η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το τεράστιο και μη ανταποδοτικό μη μισθολογικό κόστος που ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων συμβάλλοντας στο αιματηρό για τη χώρα brain drain. Αναφερόμενος μάλιστα στην προσδοκία για επιστροφή των εργασιακών στα ισχύοντα του 2009, τη χαρακτήρισε αβάσιμη και αποπροσανατολιστική, όχι μόνο λόγω των στρεβλώσεων που χαρακτήριζαν την τότε δομή και λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, αλλά και γιατί η λογική της «επιστροφής» εκεί, αγνοεί ότι, εν τω μεταξύ, ο κόσμος της εργασίας διεθνώς, στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, αλλάζει ραγδαία.

Επικριτική προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, υπό τελείως όμως διαφορετικό πρίσμα είναι η επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μεταξύ άλλων ζητείται, ως ελάχιστη αφετηρία, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των διαπραγματεύσεων. Στην πράξη, η ΓΣΕΕ ζητεί την κατάργηση του συνόλου των διατάξεων που ψηφίστηκαν από το 2010 και μετά, ενώ σημειώνει πως η εργατική νομοθεσία δεν πρέπει να κωδικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή