Επιτέλους! «Λευκές Νύχτες» πολιτισμού και στην Αθήνα

Επιτέλους! «Λευκές Νύχτες» πολιτισμού και στην Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία είναι η λέξη: Επιτέλους! Η Αθήνα θα χαρεί και αυτή από το 2017 έναν θεσμό που έχει γνωρίσει τεράστια ανταπόκριση σε διάφορες πόλεις του κόσμου, από τη Σκανδιναβία μέχρι την Κούβα και από την Ασία ώς τη Βόρειο Αμερική. Οι «Λευκές Νύχτες», δηλαδή οι βραδιές εκείνες κατά τις οποίες τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα είναι ανοιχτά για το κοινό, θεωρούνται από τις εκδηλώσεις-ορόσημο με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και με τη δική τους ξεχωριστή πορεία.

Ξεκίνησαν στη γαλλική Ναντ το 1984 με ένα μεταμεσονύκτιο φεστιβάλ. Τη σκυτάλη πήρε το Ελσίνκι το 1989 και η μανία των πολιτιστικών δράσεων κάτω από τα άστρα μεταδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με το Παρίσι να κρατά τα σκήπτρα των Nuits Blanches. Σήμερα, δεν υπάρχει πόλη που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει αγκαλιάσει αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ελληνική πρωτεύουσα είχε συμμετάσχει αποσπασματικά μέχρι σήμερα στο καλλιτεχνικό ξενύχτι με τις νύχτες Πανσελήνου, αλλά και με διάφορους φορείς, όπως το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, να έχουν κάνει επιτυχείς δοκιμές. Ποιος δεν θυμάται τα ωραία εορταστικά του τετραήμερα που έφταναν μέχρι το ξημέρωμα; Ομως το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Οι περίφημοι Αtenistas καλούν τους Αθηναίους στο πλαίσιο του «Art Night Athens» να περιπλανηθούν στην πόλη από τις 20.00 έως τις 02.00 για να απολαύσουν εμβληματικούς χώρους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ώς τη Στέγη και το Αστεροσκοπείο υπό το φως του φεγγαριού. Προσθέστε ακόμα την Αγγλικανική Εκκλησία, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το ΜΙΕΤ, το Εθνικό Θέατρο και πολλά άλλα ακόμα μέρη που συνδέονται με την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Η συμμετοχή γνωστών πολιτιστικών οργανισμών στο κάλεσμα των Αtenistas να ανοίξουν τις πόρτες τους το βράδυ, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα λειτουργίας και να υποδεχθούν το κοινό με εικαστικά, μουσική, χορό, θέατρο, παραδοσιακές τέχνες, τέχνη του δρόμου, αφήγηση, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους, ήταν πραγματικά συγκινητική. Και αυτό διότι έπρεπε να ξεπεράσουν τεχνικά και οικονομικά εμπόδια, να συνεργαστούν υπό το πνεύμα μιας καινούργιας φιλοσοφίας διοργανώνοντας ειδικές παραγωγές και να αφιερώσουν τους πόρους τους για τη δωρεάν προσφορά στο κοινό της Αθήνας, σ’ αυτήν την εποχή οικονομικής δυσχέρειας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συστρατεύθηκαν χωρίς υλική ανταμοιβή, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, αφηγητές, εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, που μας εκπλήσσουν με την παρουσία τους σε ασυνήθιστα μέρη.

Χάρτης με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, αλλά επιπλέον, οι περιηγητές θα μπορούν να προμηθευτούν έντυπο οδηγό-χάρτη απ’ όποιο σημείο ξεκινήσουν την περιήγησή τους, ώστε να χαράξουν ελεύθερα την πορεία επίσκεψης των σημείων. Η δράση θα κορυφωθεί με after event πάρτι και πρωινό με τη θέα της ανατολής. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους Atenistas που καταφέρνουν να βάλουν τους πάντες να συνωμοτήσουν προς όφελος των Αθηναίων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή