Διαφορετική γραμμή Τραμπ – Υπ. Αμυνας για τη Βόρεια Κορέα

Διαφορετική γραμμή Τραμπ – Υπ. Αμυνας για τη Βόρεια Κορέα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιθέσεις παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τη διπλωματική γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα σε απάντηση της ενέργειας της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, κίνηση που η διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το διάλογο με τη Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι «το να μιλάμε δεν είναι η απάντηση». «Οι ΗΠΑ μίλαγαν στη Βόρεια Κορέα, και την πλήρωναν επειδή εκβίαζε, επί 25 χρόνια. Το να μιλάμε δεν είναι η απάντηση!», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάττις, επιχείρησε λίγο αργότερα με δήλωσή του  να ρίξει τόνους τονίζοντας πως αναζητείται ακόμη διπλωματική οδός.Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων πριν από τη συνάντησή του με ομόλογό του από τη Νότια Κορέα στον Λευκό Οίκο, ο Μάττις απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός κι εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίσουμε για την προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας».

Οικονομικές κυρώσεις ως μοχλός πίεσης στην Πιονγιάνγκ

Οι ΗΠΑ καλούν τη διεθνή κοινότητα για συντονισμένη δράση κατά της Β. Κορέας προωθώντας μάλιστα οικονομικές κυρώσεις με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα. 

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρεσβευτής, Ρομπερτ Γουντ, τόνισε ότι ο σκοπός των κυρώσεων είναι να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα να εγκασταλείψει τις παράνομες ενέργειες και όχι να τιμωρήσει τον λαό ή να πλήξει την οικονομία της χώρας ή άλλων χωρών. 

Τέλος, αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και ΗΠΑ συζήτησαν επί μακρόν τεχνικές λεπτομέρειες των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας σε φόρουμ στη Γενεύη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή