ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Audi

Η Audi παρουσίασε παγκοσμίως στο Audi Summit που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, το νέο Audi A8, το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο στον κόσμο.

TOY ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τέταρτή της γενιά η ναυαρχίδα της Audi αποτελεί και πάλι το σημείο αναφοράς για την προοδο μέσω της τεχνολογίας (Vorsprung durch Technik), με νέα πρωτοποριακά συστήματα και καινοτόμες τεχνολογίες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Audi AI.

Αλλά τι σημαίνει  ΑΙ? Είναι τα αρχικά των λέξεων Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) δηλαδή είναι νοημοσύνη που αναπτύσσεται από μηχανές και στην επιστήμη των υπολογιστών, το πεδίο έρευνας ΑΙ οριοθετείται ως μελέτη ‘ευφυών παραγόντων’ βάσει της οποίας η κάθε συσκευή αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και αναλαμβάνει δράσεις που μεγιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχίας σε κάποιο στόχο.

 

Πηγαίνει μόνο του

Το νέο A8 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έχει αναπτυχθεί ειδικά για υψηλού βαθμού αυτοματοποιημένης οδήγησης. Το σύστημα Audi AI Traffic jam pilot αναλαμβάνει την οδήγηση σε αργή κίνηση με ταχύτητα έως 60 km / h  και σε  αυτοκινητόδρομους όπου υπάρχει μπαριέρα η οποία διαχωρίζει τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου. 

Το σύστημα  Traffic jam pilot (σύστημα υποβοήθησης οδηγού σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης) διαχειρίζεται την εκκίνηση, την επιτάχυνση, το τιμόνι και το φρενάρισμα. Ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχει το αυτοκίνητο αλλά μπορεί να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι  και να επικεντρωθεί σε μια διαφορετική δραστηριότητα που υποστηρίζεται από το αυτοκίνητο, όπως η παρακολούθηση της ενσωματωμένης τηλεόρασης.

Η λειτουργία αυτόνομης στάθμευσης  Audi AI  μπορεί να κατευθύνει αυτόνομα το A8 προς και από ένα χώρο στάθμευσης ή ένα γκαράζ, ενώ ο ελιγμός παρακολουθείται από τον οδηγό ο οποίος δεν χρειάζεται να βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου.

 

Μinimal εσωτερική σχεδίαση

Το εσωτερικό του πολυτελούς sedan υιοθετεί μια minimal σχεδίαση. Η Audi μεταφέρει τα υψηλά πρότυπα ποιότητας στην ψηφιακή εποχή με έναν ριζικά νέο τρόπο  χειρισμού απομακρύνοντας τελείως το οικείο περιστροφικό κουμπί και το touchpad του προηγούμενου μοντέλου ενσωματώνοντας όλες τις λειτουργίες που υπάρχουν στον  πίνακα οργάνων χωρίς κουμπιά και διακόπτες.

Ο οδηγός ελέγχει το σύστημα Infotainment μέσω της μεγάλης οθόνης, ενώ  μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα για να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες κλιματισμού και άνεσης.

 

Ανάρτηση από το μέλλον και “έξυπνη” τετρακίνηση quattro

Μια παγκοσμίως νέα τεχνολογία είναι η δυναμική ανάρτηση Audi AI, η οποία αποτελεί ένα πλήρως ενεργό σύστημα ανάρτησης. Οι κάμερες, οι οποίες σαρώνουν συνεχώς το οδόστρωμα ανεβάζει ή χαμηλώνει τον κάθε τροχό ξεχωριστά με ηλεκτρικούς ενεργοποιητές, προετοιμάζοντας έτσι το αυτοκίνητο να αποσβαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανωμαλίες (λακούβες) του οδοστρώματος. Σε συνδυασμό επίσης με το  νέο σύστημα pre sense (360°), το αυτοκίνητο ανεβαίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σε περίπτωση επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης, μειώνοντας έτσι τις συνέπειες του ατυχήματος για όλους τους επιβαίνοντες.

Μια άλλη καινοτομία είναι το δυναμικό σύστημα διεύθυνσης όλων των τροχών, το οποίο συνδυάζει σπορ τιμόνι και κάνει τους πίσω τροχούς να στρέφονται προς την κατεύθυνση του συστήματος διεύθυνσης ανάλογα με την ταχύτητα. Ο χειρισμός του αυτοκινήτου καθίσταται ακόμα πιο ακριβής με το δυναμικό διαφορικό το οποίο διανέμει ενεργά τη ροπή κίνησης μεταξύ των πίσω τροχών, συμπληρώνοντας τη μόνιμη τετρακίνηση - quattro που είναι πλέον στάνταρ στο νέο Α8.

 

Κορυφαία ποιότητα κατασκευής

Το νέο Audi A8 σηματοδοτεί μια νέα εποχή σχεδίασης συνολικά για τη μάρκα. Το μπροστινό μέρος με τις κάθετες εντυπωσιακές γρίλιες Singleframe και το  μυώδες σχήμα του αμαξώματος, τονίζουν τη σπορ κομψότητα, την τεχνολογική υπεροχή και την ύψιστη ποιότητα κατασκευής.

Το Audi Α8 ξεχωρίζει τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μέσω των προβολέων HD Matrix LED με φωτισμό Audi λέιζερ και τη φωτεινή λωρίδα LED σε συνδυασμό με τα πίσω φώτα τεχνολογίας OLED.
Tο Α8 μοιάζει με ένα πολυτελές, ευρύχωρο lounge προσφέροντας στους επιβάτες  μέχρι και σύστημα που κάνουν μασάζ στα πέλματα των ποδιών τους. 

 

Μηχανολογική υπεροχή

Το νέο A8 ξεκίνησε την πορεία του με δύο ανασχεδιασμένους V6 κινητήρες: ένα 3.0 TDI και ένα 3.0 TFSI απόδοσης 286 και 340 ίππων αντίστοιχα, ενώ δύο οκτακύλινδρες εκδόσεις – μία 4.0 TDI με 435 ίππων και μια 4.0 TFSI με 460 ίππους θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.

Το A8 L e-tron quattro με τον ισχυρό plug-in hybrid drive επίσης θα έλθει αργότερα. Ο 3.0 l  TFSI και ο ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας επιτυγχάνουν απόδοση 449 ίππους και ροπή 700 Nm, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου αποθηκεύει αρκετή ισχύ για περίπου 50 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής οδήγησης.

Τέλος, τα νέα Audi A8 και A8 L κατασκευάζονται στην πόλη του Neckarsulm και θα εμφανιστούν στην αγορά  προς τα τέλη του 2017.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ