Νέα στοιχεία για τη σχέση Τραμπ – Ρωσίας

Νέα στοιχεία για τη σχέση Τραμπ – Ρωσίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια σύντομη, καλοκαιρινή ανάπαυλα, το νέφος των καταγγελιών και της καχυποψίας γύρω από τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία εγκαθίσταται και πάλι πάνω από την Ουάσιγκτον. Ρόλο καταλύτη έπαιξε ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2016, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζητώντας του βοήθεια για την κατασκευή Πύργου Τραμπ στη Μόσχα. Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ ήρθε από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ανάμεσα στα e-mail που έλαβα, ήταν και ένα από τον κύριο Μάικλ Κοέν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Εκείνη την εποχή ο Κοέν ήταν αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τραμπ και προσωπικός δικηγόρος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, του οποίου παραμένει και σήμερα ένας από τους πιο στενούς συμβούλους για οικονομικά ζητήματα. Οπως ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στο εν λόγω μήνυμα ο Κοέν τον παρακαλούσε να μεσολαβήσει στον πρόεδρο Πούτιν ώστε να «ξεκολλήσει» η υπόθεση της κατασκευής του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ωστόσο, ο Πεσκόφ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στον αποστολέα ούτε να ενημερώσει τον πρόεδρό του για το περιεχόμενο του μηνύματος, καθώς –όπως δήλωσε χθες– δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητές του. «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε με τον πρόεδρο τις εκατοντάδες ή χιλιάδες των μηνυμάτων που παίρνουμε κάθε μέρα από διάφορες χώρες», πρόσθεσε. Εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει το ρωσικό ζήτημα, ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ. Υπό παρόμοιες συνθήκες είχε καταθέσει τον Ιούλιο για το ίδιο θέμα ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Επιθέσεις στον Τύπο

Στο μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν, άσκησε δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για τις αλλεπάλληλες κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον καταξιωμένων μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ενδέχεται να ενθαρρύνουν ακόμη και φυσική βία εναντίον λειτουργών του Τύπου. «Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ, όπου η ελευθεροτυπία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του συντάγματος», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής, καταδικάζοντας επίσης τις τοποθετήσεις του Τραμπ έναντι των γυναικών, των Μεξικανών και των μουσουλμάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή