«Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου»

«Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρύς αναμένεται να είναι ο δρόμος της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μέχρις ότου πάρει τη μορφή νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή. Αυτό διεφάνη από τη χθεσινή συνάντηση που είχε για το θέμα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως. Θα υπάρξουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο η ΚΝΕ έδωσε νωρίς το στίγμα της επικρίνοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και καλώντας τους μαθητές σε αγωνιστικό συναγερμό από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «νομίζω απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί με τις απαντήσεις. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά του Λυκείου θα μπορούν να είναι ξανά στο σχολείο και το σχολείο θα μπορεί να παίζει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. Είναι μια συζήτηση δύσκολη και περίπλοκη. Είναι μια αρχή και με βάση αυτή την αρχή θα δούμε ενδεχόμενες βελτιώσεις και αντιπαραθέσεις». Η τομεάρχης της Ν.Δ. δήλωσε πως διατηρεί σοβαρότατες επιφυλάξεις, καθώς «πάρα πολλά σημεία είναι πολύ προβληματικά, χρήζουν διευκρίνισης και προσεκτικότερης μελέτης, σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το νομοσχέδιο». Μάλιστα, συμπλήρωσε προς τον κ. Γαβρόβλου, «ελπίζοντας βεβαίως ότι δεν θα αλλάξουν έως τότε εκ νέου οι προθέσεις της κυβέρνησης».

Επικριτική η ΚΝΕ

«Πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να “χτίσει” ένα σχολείο “σκληρότερης αρένας ανταγωνισμού” μεταξύ των μαθητών, ακόμα πιο εξοντωτικό, με περισσότερα εμπόδια, πιο έντονα εξεταστικό κέντρο, με περισσότερες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου κι όποιος αντέξει… Γιατί είναι ξεκάθαρο πως όταν σε μια ταξική κοινωνία το σχολείο γίνεται πιο σκληρό και πιο ανταγωνιστικό, αυτοί που θα την πληρώνουν είναι οι οικονομικά αδύναμοι, δηλαδή οι εργατικές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους», ανέφερε από την πλευρά της η ΚΝΕ.

Τέλος, μετά την Ενωση Ελλήνων Χημικών και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών επέκρινε την πρόταση Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι «οι υπέρμαχοι της κατάργησης των “μαθητοβόρων” εξετάσεων και της ελεύθερης εισαγωγής στα ΑΕΙ, έχουν μεταλλαχθεί σε “βιοτεχνία παραγωγής εξετάσεων”», ενώ μίλησε για «πρωτοφανή στα χρονικά πρωτοτυπία, αφού οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα πολυτεχνεία χωρίς να εξετάζονται σε Φυσική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή