Προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ

Προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μετά την πτώση του καθεστώτος Γκρούεφσκι και την ανάδειξη της κυβέρνησης Ζάεφ, εντάσσεται και η σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις σχέσεις Ε.Ε. – ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, αλλά και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Η επίσκεψη προετοιμάζεται τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ μόλις προχθές πραγματοποιήθηκε και ο τελευταίος, 6ος, γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η πρόοδος των συνομιλιών για τα ΜΟΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, αν και όλα αυτά ορίζονται με άξονα την ονοματολογική διαφορά.

Από όλες τις πλευρές η συζήτηση για εξεύρεση συμβιβασμού στο ονοματολογικό θεωρείται πρόωρη, αν και άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι τελευταίοι μήνες του 2017 και οι πρώτοι έξι του 2018 μπορεί να είναι κρίσιμοι στην πορεία για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Οι πολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά δύσκολες και για τις δύο χώρες, ωστόσο για την κυβέρνηση Ζάεφ –η οποία συνεστήθη με μεγάλη δυσκολία και αφού η χώρα έφθασε στο χείλος της κατάρρευσης– η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί στόχο επιβίωσης.

Για την Αθήνα τα πράγματα είναι πιο απλά, αν και έχουν ενταθεί, αργά αλλά σταθερά, οι πιέσεις τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και τις ΗΠΑ για διευθέτηση μιας διαφοράς η οποία λειτουργεί ως ακόμη ένα πρόβλημα στην πολυτάραχη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει μια αρκετά εκτενής επεξεργασία για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Σήμερα οι δύο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσουν και συνέντευξη Τύπου. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα ειπωθεί, εκ μέρους του κ. Κοτζιά είναι επανειλημμένως διατυπωμένη η θέση ότι η Αθήνα αναμένει ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης, που θα δείξουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ διαφοροποιείται ειλικρινά από την εθνικιστική τακτική του Γκρούεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή