«Στην Πειραιώς για επενδύσεις»

«Στην Πειραιώς για επενδύσεις»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Ν.Δ., επενδύσεις και Αλέξης Τσίπρας είναι δύο λέξεις ασύμβατες. Η σωστή διεύθυνση για τους επενδυτές δεν είναι η Ηρώδου Αττικού, αλλά ο αριθμός 62 της οδού Πειραιώς –όπου και τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.– όπως διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τονίζοντας ότι ο κόσμος του επιχειρείν και της εργασίας βρίσκεται «στην ίδια πλευρά του λόφου».

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι παρά τις «φιέστες» που στήνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, γιατί δεν πιστεύει στο επιχειρείν. Και προς τούτο φέρνει ως παραδείγματα τα γεγονότα και τις κυβερνητικές παλινωδίες σε σειρά επενδύσεων, με κορυφαίες το Ελληνικό και τις Σκουριές. Τυχαίο δεν είναι ότι κατά την προπαρασκευαστική της εμφάνισής του στη ΔΕΘ επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός».

Με προφανή επιδίωξη να αποδομήσει το success story που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση και την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να «παίξει» στο προνομιακό για τη Ν.Δ. «γήπεδο» των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί.

Και φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος καλωσορίζει ξένους επενδυτές, σε αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση υπονόμευε κάθε σχετική προσπάθεια. «Αυτό που με απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Eλληνες ανοίγοντας τα τραύματα του 20ού αιώνα», τόνισε χθες ενώπιον των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης θα έρθουν μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Στη μελανή εικόνα που του περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων –η ΓΣΕΕ επέμεινε στα εργασιακά, ο ΣΕΒ και η ΕΣΕΕ στους φόρους στην εργασία και στις ασφαλιστικές εισφορές, η ΓΣΕΒΕΕ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ο ΣΕΤΕ στο χωροταξικό του Τουρισμού, αλλά και στον φόρο διαμονής– ο κ. Μητσοτάκης απάντησε δίνοντας το βασικό περίγραμμα των θέσεών του, τις οποίες θα επαναλάβει και από το βήμα της ΔΕΘ: Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους της εργασίας, μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ν.Δ. στηρίζει την επιχειρηματικότητα, καθώς και ότι αυτή αποτελεί όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων. «Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται συνεργασία «με πατριωτικό πνεύμα». Εξάλλου, η Ν.Δ., εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ψήφιση κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου Αχτσιόγλου για τα εργασιακά. Σχετική εισήγηση υπέρ κάποιων άρθρων (ιδιαίτερα αυτών που αφορούν το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για νέους επαγγελματίες) έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Βρούτσης στην προχθεσινή σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών.

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της Παιδείας παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του κ. Μητσοτάκη. Λίγες ώρες αφότου μιλώντας στους γαλάζιους τομεάρχες έκανε λόγο για «δήθεν» κατάργηση των Πανελλαδικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια «στις πλάτες της νέας γενιάς», επανήλθε σχολιάζοντας (στο twitter) τις ανακοινώσεις Γαβρόγλου: «Από την κατάργηση των Πανελληνίων στις διπλές εξετάσεις… Αξιολόγηση παντού, απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής». Τη σκυτάλη της επίθεσης της Ν.Δ. πήρε αργότερα η Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φορτώνει «νέα βάρη σε μαθητές και γονείς, παίζοντας με την αγωνία τους».

Πρόταση σύστασης επιτροπής για Brexit

Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της Ελλάδας σχετικά με το Brexit, αλλά και την παρακολούθηση των διεργασιών γύρω από αυτό ζητεί η Ν.Δ. από τη Βουλή. Ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος του κόμματος στην Task Force του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Brexit, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση τη σύσταση ad hoc υποεπιτροπής για το ζήτημα των διαδικασιών αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο κ. Κουμουτσάκος ζητεί, επίσης, την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη Ν.Δ. τονίζουν ότι υπάρχει σειρά ουσιαστικών λόγων που εντείνει την ανάγκη να παρακολουθηθεί στενά η πορεία του Brexit. Οχι μόνο για τις οικογένειες των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία, αλλά για λόγους ασφάλειας και άμυνας. Και τούτο, καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. –τη στιγμή που παραμένει σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ– θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και άμυνας με πιθανές επιπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή