Η Εθνική μπαίνει στη μάχη

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τα εμπόδια της προετοιμασίας για την ετοιμότητα της εθνικής ομάδας θα αρχίσουν να απαντώνται από σήμερα (16.30) και τον πρώτο αγώνα με αντίπαλο την Ισλανδία στην «Ελσίνκι Αρίνα» (αναμένονται 3.000 Ισλανδοί στις εξέδρες) που θα φιλοξενήσει τον πρώτο όμιλο τoυ 40ού Ευρωμπάσκετ.

Είναι η πρώτη φορά στην τελευταία 20ετία που η ελληνική ομάδα θα αρχίσει την προσπάθεια διάκρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, διατηρώντας τους χαμηλοτέρους δυνατούς τόνους και αποφεύγοντας τις… πομπώδεις δηλώσεις, εξαιτίας δύο λόγων: Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει σαφής εικόνα των δυνατοτήτων της, λόγω της χρονικής φάσης που οριστικοποιήθηκε η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ουσιαστικά ανέτρεψε όλο τον προγραμματισμό, όμως πλέον οι 12 διεθνείς πρέπει ομαδικά να καλύψουν το κενό του.

Δεύτερον, επειδή η ομάδα προέρχεται από την εξαετή «ανομβρία» σημαντικών διακρίσεων στα τρία προηγούμενα Ευρωμπάσκετ και ενώ είχε πειστικές εμφανίσεις στη φάση των ομίλων, δεν έφτασε στην πρώτη τετράδα που ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο απωθημένο αυτής της αρνητικής συγκυρίας, μετά το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση της Πολωνίας, το 2009.

Η διάκριση της εθνικής ομάδας είναι το κενό που λείπει από το πλούσιο συλλογικό βιογραφικό του αρχηγού Μπουρούση, του Πρίντεζη, του Σλούκα, του Παπανικολάου και του Καλάθη που έχουν κατακτήσει συνολικά 8 τρόπαια της Ευρωλίγκας. Και σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ δεν θα υπάρχει καμία ενίσχυση από τους Ελληνες παίκτες του ΝΒΑ, λόγω της απουσίας των Αντετοκούνμπο, Κουφού και Ντόρσεϊ.

Συνεπώς, οι διεθνείς παίκτες και ο Κώστας Μίσσας, ο οποίος είναι ο τέταρτος κατά σειρά προπονητής, μετά τους Ζούρο, Τρινκέρι και Κατσικάρη που κλήθηκε να βάλει «φρένο» στους πρόωρους αποκλεισμούς και στις επιστροφές στην πατρίδα, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα λόγια δεν θα φέρουν τις νίκες που πρέπει να πετύχουν, ακόμα και με άσχημες εμφανίσεις.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η συγκέντρωση στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η Ισλανδία είναι μια νεανική ομάδα που θέλει προσοχή και παίζει πολύ τρανζίσιον παιχνίδι, ενώ διαθέτει και καλούς σουτέρ. Η άμυνά μας στην περιφέρεια θα είναι σημαντική, καθώς και τα αμυντικά ριμπάουντ για να μην τους δίνουμε ευκαιρίες για ανανέωση του ενθουσιασμού και των ελπίδων τους» υποστήριξε ο προπονητής της Εθνικής και ολοκλήρωσε για τον τρόπο αντιμετώπισης της Ισλανδίας: «Πρέπει να έχουμε αντανακλαστικά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του παιχνιδιού από τους Ισλανδούς που δεν υποτιμούμε. Το αποτέλεσμα είναι πανάκεια σε κάθε πρεμιέρα μακράς διοργάνωσης».

Ο Γιάννης Μπουρούσης εμψύχωσε τους συμπαίκτες του και μίλησε ενωτικά, μετά και το επεισόδιο που είχε με τον Παππά στην Αθήνα.

«Πρέπει να είμαστε μια γροθιά, γιατί η Εθνική εκπροσωπεί όλη την πατρίδα. Δεν είναι η ομάδα ούτε του Μπουρούση, ούτε του Πρίντεζη, ούτε κανενός. Παίζουμε για όλο τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο διεθνής σέντερ, ενώ ο πρωτάρης σε Ευρωμπάσκετ Θανάσης Αντετοκούνμπο τόνισε ότι η απουσία του αδελφού του Γιάννη είναι αισθητή σ’ όλους και περισσότερο στον ίδιο, ενώ παρομοίασε τους Ισλανδούς με «καρτούν», επειδή τρέχουν… ασταμάτητα.

Το πρόγραμμα του ομίλου θα αρχίσει με τον αγώνα Σλοβενίας – Πολωνίας (13.45) και θα ολοκληρωθεί με το ντέρμπι Γαλλίας – Φινλανδίας (20.00).

Πρόβλημα με τη νέα μπάλα της διοργάνωσης

Απρόβλεπτο πρόβλημα που έθεσαν επίσημα 7 παίκτες από ισάριθμες εθνικές ομάδες για τις μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν από σήμερα στο 40ό Ευρωμπάσκετ καλείται να επιλύσει η FIBA, εκτός κι αν το αγνοήσει, παρά τη διαμαρτυρία που παρέλαβε χθες και δημοσιοποιήθηκε και στους τέσσερις ομίλους της διοργάνωσης.

Η παγκόσμια ομοσπονδία σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία Μοlten που κατασκευάζει μπάλες μπάσκετ και έχοντας μακρά παράδοση, θα λανσάρει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τη νέα μπάλα με την τεχνολογία «consistent touch», αλλά οι Μπορίς Ντιό (Γαλλία), Τζίτζι Ντατόμε (Ιταλία), Ομρι Κάσπι (Ισραήλ), Ζονατάν Ταμπού (Βέλγιο), Ρόμπιν Μπέντζινγκ (Γερμανία), Ανταμ Χάνγκα (Ουγγαρία), Γίρι Βελς (Τσεχία), υποστηρίζουν ότι οι παίκτες των 24 εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Ευρωμπάσκετ, δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με την αφή της συγκεκριμένης μπάλας και έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην ντρίπλα και στο σουτ. Η επιστολή των διεθνών παικτών απευθύνθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής παικτών της FIBA, Bλάντε Ντίβατς και ζητούν τη χρησιμοποίηση της νέας μπάλας μετά το πέρας του Ευρωμπάσκετ και στα προκριματικά παιχνίδια του Μουντομπάσκετ.

• Η Γαλλία που θα βρεθεί απέναντι στην εθνική Ελλάδας, μεθαύριο στον όμιλο του Ελσίνκι, θα ενισχυθεί οριστικά με τον Κέβιν Σεραφάν (Μπαρτσελόνα) που ήταν τραυματίας, αλλά μια ημέρα πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ συμπεριλήφθηκε στη 12άδα από τον τεχνικό Βενσάν Κολέ, σε αντίθεση με τον Κιμ Τιγί που αποκλείστηκε, έναντι του Λουί Λαμπεϊρί. Οι Γάλλοι θα προφυλάξουν τον Αντουάν Ντιό για το σημερινό παιχνίδι με την οικοδέσποινα Φινλανδία.

Στην εθνική Τουρκίας ο νατουραλιζέ Μπομπ Ντίξον της Φενέρμπαχτσε δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό στο χέρι του και αποκλείστηκε από τον τεχνικό Ουφούκ Σαρίτσα.

To πρόγραμμα της πρεμιέρας του δεύτερου ομίλου (Τελ Αβίβ): Γερμανία -Ουκρανία, Λιθουανία – Γεωργία, Ιταλία – Ισραήλ. Η πρεμιέρα του 3ου (Κλουζ) και του 4ου ομίλου (Κων/πολη) θα γίνει αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή