Η Apple στη μάχη για την εξαγορά μονάδας της Toshiba

Η Apple στη μάχη για την εξαγορά μονάδας της Toshiba

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η «μάχη» για την εξαγορά της μονάδας κατασκευής καρτών μνήμης της Toshiba, με την Apple να συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Bain Capital και να καταθέτει προσφορά ύψους σχεδόν 18 δισ. δολαρίων. Προηγουμένως, η Bain είχε καταθέσει προσφορά με διαφορετικούς εταίρους, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων. Αλλη προσφορά έχει καταθέσει ομάδα επενδυτών στις οποίες συμμετέχουν το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο KKR και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής σκληρών δίσκων Western Digital.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κοινοπραξία Bain-Apple κατέθεσε τη νέα προσφορά τη στιγμή που η Toshiba δυσκολεύεται να κλείσει τη συμφωνία με τη Western Digital, με την οποία έχουν συστήσει κοινοπραξία και έχουν επενδύσει από κοινού στην παραγωγή καρτών μνήμης. Για την Apple, η πρόταση εξαγοράς αποτελεί αμυντική κίνηση, διότι εξαρτάται από την ιαπωνική εταιρεία για την προμήθεια καρτών μνήμης για τα iPhone και τα iPad της.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να βασιστεί στη μεγάλη ανταγωνίστριά της, τη νοτιοκορεατική Samsung. Η Toshiba έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με διάφορους επίδοξους μνηστήρες, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει ζημίες περίπου 8 δισ. δολαρίων που φορτώθηκε μετά την καταστροφική εξαγορά των πυρηνικών μονάδων της Westinghouse. Ο πληγωμένος ιαπωνικός γίγαντας πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα έως τον επόμενο Μάρτιο, προκειμένου να αποφύγει την πιθανή διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η προσπάθεια πώλησης της μονάδας κατασκευής καρτών μνήμης έχει περιπλακεί λόγω της ταραχώδους σχέσης μεταξύ Toshiba και Western Digital. Προ μερικών εβδομάδων, η αμερικανική εταιρεία είχε λάβει νομικά μέτρα για να εμποδίσει οποιαδήποτε εξαγορά της μονάδας της Toshiba, αν δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

Η νέα προσφορά

Η νέα προσφορά από την Bain ανέρχεται στα περίπου 2 τρισ. γιεν (18,2 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με το Reuters, η Bain και η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών SK Hynix θα βάλουν περίπου 1,1 τρισ. γιεν, περίπου 400 δισ. γιεν θα συνεισφέρει η Apple και περίπου 600 δισ. γεν οι ιαπωνικές τράπεζες. Στην προσφορά προβλέπεται ότι και η Toshiba θα συνεισφέρει 200 δισ. γιεν. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Toshiba είχε επιλέξει την προηγούμενη προσφορά της Bain. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει, διότι η ιαπωνική κυβέρνηση, που συμμετείχε στην προσφορά, είχε διαμηνύσει στην Toshiba ότι διστάζει να αποδεχθεί την προσφορά εξαιτίας της νομικής αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η απαίτηση της Western Digital να εγκρίνει την όποια συμφωνία.

Η νέα προσφορά της Bain είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα. Οι Ιάπωνες επενδυτές που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση (την αναπτυξιακή τράπεζα της Ιαπωνίας, DBJ, και το Innovation Network of Japan, INCJ) θα κληθούν να επενδύσουν μόνον αφότου έχει διευθετηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διαιτησίας με τη Western Digital. Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών πηγών προς το Reuters, η δεύτερη προσφορά της Bain υπερτερεί σε σύγκριση με την προσφορά ύψους 1,9 τρισ. γιεν της KKR-Western Digital, ωστόσο η τελευταία ετοιμάζεται να τη βελτιώσει προσφέροντας 2 τρισ. γιεν. Την είδηση για την κατάθεση νέας βελτιωμένης προσφοράς από την Bain είχε μεταδώσει πρώτος ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK, σύμφωνα με τον οποίο η Bain και η Toshiba θα κατέχουν κάθε μία το 46% της νέας εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, οι ιαπωνικές τράπεζες που υποστηρίζουν την Toshiba είχαν ασκήσει έντονη πίεση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή