Η Τερέζα Μέι σε δύσκολη αποστολή

Η Τερέζα Μέι σε δύσκολη αποστολή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί από χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με βασική αποστολή να καθησυχάσει τους φόβους του σημαντικού οικονομικού εταίρου και στρατιωτικού της συμμάχου για τις επιπτώσεις του Brexit στις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες προορισμός των Ιαπώνων επενδυτών, καθώς μεγάλες εταιρείες όπως οι Nissan, Toyota και Hitachi έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες της για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το Brexit στις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη.

Από το Κιότο, παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Ιαπωνίας θα αποτελέσει την αφετηρία για τη μετα-Brexit σχέση μεταξύ Λονδίνου και Τόκιο. Η θέση αυτή είχε ως προφανή στόχο να καθησυχάσει την άλλη πλευρά, προκάλεσε όμως την αυτονόητη ερώτηση δημοσιογράφου τι νόημα έχει η αποχώρηση από την Ε.Ε., αν η Βρετανία πρόκειται στη συνέχεια να αντιγράφει τις συμφωνίες που συνάπτει η Ενωση με τρίτες χώρες.

«Το σημαντικό είναι ότι έξω από την Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τον έλεγχο και θα μπορεί να αποφασίζει με ποιους θα κλείνει συμφωνίες και πάνω σε ποια βάση», υποστήριξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Μια τοποθέτηση που επέτρεψε στον ηγέτη των Φιλελευθέρων Βινς Κέιμπλ να σχολιάσει από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση Μέι υιοθετεί μια πολιτική τύπου copy-paste και «κινδυνεύει στο τέλος της ημέρας να μείνει μόνη στο δωμάτιο, με ένα φωτοτυπικό».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Εργατικών λόγω της στροφής τους προς τη λογική του «μαλακού Brexit» με την αποδοχή της παραμονής για απροσδιόριστο διάστημα στην ενιαία αγορά. «Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε στην ενιαία αγορά χωρίς να μείνουμε στην Ε.Ε. και εμείς φεύγουμε από την Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανή πρωθυπουργός, η οποία δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «δεν συμφωνούν όλα τα στελέχη των Εργατικών» με τη θέση που υιοθέτησε πρόσφατα η ηγεσία του υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μετά την παραδοσιακή τελετή τσαγιού προς τιμήν της Τερέζα Μέι στο Κιότο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ένα πρώτο γύρο συζητήσεων με τον Σίνζο Αμπε με κεντρικό θέμα τη μετα-Brexit εμπορική και οικονομική σχέση των δύο χωρών. Αργότερα, επρόκειτο να μεταφερθεί, μαζί με τον οικοδεσπότη της, στο Τόκιο μέσω τρένου υψηλής ταχύτητας. Σήμερα η Τερέζα Μέι προβλέπεται να μετάσχει σε συνεδρίαση του ιαπωνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά για ηγέτη κράτους από τη Γηραιά Ηπειρο.

Επίσης, σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συμμετάσχει σε οικονομικό συνέδριο, μαζί με πλήθος Βρετανών επιχειρηματιών που τη συνοδεύουν, ενώ την Παρασκευή θα γίνει δεκτή από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή