Νέες Ταινίες: Ταξίδια στο σύμπαν και δράματα της ιστορίας

Νέες Ταινίες: Ταξίδια στο σύμπαν και δράματα της ιστορίας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα διαγαλαξιακό ταξίδι διά χειρός Λικ Μπεσόν, ένα συγκινητικό ιστορικό δράμα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, αλλά και κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες επιλογές, μας αποχαιρετά το κινηματογραφικό καλοκαίρι. Ξεκινώντας από το πρώτο, έχουμε το «Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες», φιλμ βασισμένο σε ένα κλασικό γαλλικό graphic novel. Ο νεαρός πράκτορας Βαλέριαν (Ντέιν ντε Χάαν) είναι από τους κορυφαίους μαχητές του γαλαξία. Μαζί με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Λόρελιν (Κάρα Ντελεβίν), θα αναλάβουν να προστατέψουν τον σημαντικό πλανήτη Αλφα από μια μυστηριώδη, σκοτεινή δύναμη που τον απειλεί.

Ο Μπεσόν ξεπερνάει τον εαυτό του («Lucy») στη χρήση των ειδικών εφέ, προκειμένου να ζωντανέψει έναν κόσμο πιο ευφάνταστο ακόμη και από εκείνον του «Πολέμου των άστρων». Η ιδέα της Μητρόπολης «των χιλίων πλανητών», όπου είδη και φυλές από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται αρμονικά τις γνώσεις, την τεχνολογία και τους πολιτισμούς τους, είναι φυσικά εξαιρετική, όμως ελάχιστα εξερευνάται από το μάλλον επίπεδο και με μπόλικες «τρύπες» σενάριο. Η δράση είναι ομολογουμένως ανά στιγμές εντυπωσιακή, η υπερβολική χρήση ωστόσο των ψηφιακών σκηνικών, χαρακτήρων κ.ο.κ. βαρυφορτώνει το σύνολο και το κάνει να μοιάζει περισσότερο ψεύτικο παρά γνήσια εξωκοσμικό. Ευπρόσδεκτες εκπλήξεις αποτελούν τόσο η εμφάνιση της Ριάνα, ως διαστημικής «καμπαρετζούς», όσο και η υποδειγματική εναρκτήρια σκηνή με το «Space Oddity» του Μπόουι να συνοδεύει τη συγκέντρωση των διαφορετικών ειδών στον πλανήτη Αλφα.

Οι ιστορίες της αποικιοκρατίας –και του τέλους της– έχουν μάλλον την τιμητική τους φέτος, αφού στο προ ολίγων εβδομάδων «Στέμμα των Ινδιών» έρχεται να προστεθεί το «Ενα Ενωμένο Βασίλειο» (**½) της Βρετανής Αμα Ασάντε («Belle»). Στο Λονδίνο του 1947, ο Σερέτσι Κάμα (Ντέιβιντ Ογιελόβο), κληρονόμος βασιλιάς της Μποτσουάνας, συναντά και ερωτεύεται τη Ρουθ (Ρόζαμουντ Πάικ). Οι δυο νέοι σύντομα αποφασίζουν να παντρευτούν, ωστόσο η ένωσή τους θα αντιμετωπιστεί ως παράταιρη και απαράδεκτη, τόσο από τον λαό του Σερέτσι όσο και από την επικυρίαρχη στην Μποτσουάνα Βρετανία, η οποία θα βαλθεί να εξορίσει τον νεαρό ηγέτη.

Η αληθινή ιστορία του ζεύγους που πήγε κόντρα στα στερεότυπα και στους πολιτικούς γίγαντες της εποχής, μετατρέπεται σε δραματικό καμβά, πάνω στον οποίο σκιαγραφείται η οδυνηρά παρεμβατική πολιτική των αποικιοκρατών. Είναι το πορτρέτο μιας εποχής όχι και τόσο μακρινής, όπου οι στυγνοί ξένοι γραφειοκράτες (πάντα με διπλωματικό τρόπο) καθορίζουν εξ αποστάσεως τις τύχες ενός ολόκληρου λαού. Η Ασάντε αφηγείται την ιστορία της γραμμικά, δίχως πολλές εκπλήξεις, ενώ χρησιμοποιεί τα υπέροχα, απέραντα αφρικανικά τοπία ως ιδανικό αντίβαρο απέναντι στα κλειστά, βαρυφορτωμένα γραφεία του Λονδίνου.

Στο «Εγώ ο Απαισιότατος 3» (**½), ο αγαπημένος «κακός» των παιδιών, Γκρου, επιστρέφει για ένα ακόμη σίκουελ. Αυτήν τη φορά, βέβαια, έχει μπει για τα καλά στον ίσιο δρόμο του οικογενειάρχη, αφού έχει υιοθετήσει τρία μικρά κοριτσάκια. Η ειρηνική ζωή ωστόσο θα ταραχθεί μιας και από το πουθενά θα εμφανιστεί ο δίδυμος αδελφός του –και εκ διαμέτρου αντίθετος– Ντρου, τη στιγμή που ο κόσμος απειλείται από έναν κάπως… καλτ εγκληματία. Οι δημιουργοί της σειράς animation πατούν πάνω στην ίδια επιτυχημένη συνταγή –υπάρχουν μερικές ξεκαρδιστικές σεκάνς, ειδικά με τα τρομερά minions–, η οποία πάντως έχει μάλλον αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα και τον απροσδόκητο χαρακτήρα της.

Κυκλοφορεί επίσης το «Logan Lucky» (**½), μια σπιντάτη κωμωδία διά χειρός Στίβεν Σόντερμπεργκ, με μπόλικους λαμπερούς πρωταγωνιστές. Οι Λόγκανς, δύο αδέλφια από τον αμερικανικό Νότο, σχεδιάζουν να πιάσουν την «καλή» ληστεύοντας 14 εκατομμύρια δολάρια από την πίστα αγώνων Nascar της Σάρλοτ, κατά τη διάρκεια του δημοφιλέστερου αγώνα της χρονιάς. Οι ταχύτατα ανερχόμενοι Τσάνινγκ Τέιτουμ («Magic Mike») και Ανταμ Ντράιβερ («Ο πόλεμος των άστρων») βρίσκονται στους δύο βασικούς ρόλους, ενώ το καστ συμπληρώνεται από τους Ντάνιελ Κρεγκ (σε ρόλο-έκπληξη), Κέιτι Χολμς, Χίλαρι Σουάνγκ και Κάθριν Γουότερστον.

CINEMA ALERT

Ξεκίνησε –και συνεχίζει– την καριέρα της ως μοντέλο, ωστόσο είναι φανερό πως πλέον επεκτείνει για τα καλά τη δραστηριότητά της και στον κινηματογράφο. Το αξιοσημείωτο με την Κάρα Ντελεβίν, την οποία αυτή την εβδομάδα βλέπουμε στον πρώτο της, ουσιαστικά, πρωταγωνιστικό ρόλο, στην περιπέτεια φαντασίας του Λικ Μπεσόν, πως είναι αρκετά καλύτερη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Η 25χρονη Βρετανή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στέκεται άνετα στον ρόλο της action hero, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για ακόμη πιο σημαίνουσες συμμετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή