Το Brexit ίσως προκαλέσει και ελλείψεις τροφίμων

Το Brexit ίσως προκαλέσει και ελλείψεις τροφίμων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί μπορεί να νοσταλγήσουν τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα αλλά και το κρέας και το ψάρι, εξαιτίας του Brexit και των συνεπακόλουθων ελέγχων στα τελωνεία της χώρας. Σε αυτή την προειδοποίηση προέβη χθες η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου της Βρετανίας (BRC), που επισημαίνει ότι, αν η χώρα εγκαταλείψει την Ε.Ε., χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θα υπερτετραπλασιαστεί ο αριθμός των εισαγωγών που θα υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και θα φτάσει στα 255 εκατ. ετησίως. Ετσι, η BRC, που εκπροσωπεί εμπορικές επιχειρήσεις όπως οι Tesco Plc και Marks & Spencer Group, καλεί τη χώρα να αυξήσει τις επενδύσεις σε οδικά δίκτυα και λιμάνια, ώστε να αποφύγει τις πρόσθετες καθυστερήσεις.

«Μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων», επισημαίνει η γενική διευθύντρια της BRC, Ελεν Ντίκινσον και εκφράζει την πρόθεση της συνομοσπονδίας να «συνεργαστεί με την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη διαθεσιμότητα των προϊόντων». Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα ευπαθή προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, οι ντομάτες από την Ολλανδία, τα πορτοκάλια από την Ισπανία και το χοιρινό από την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BRC, αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προϊόντα όπως οι ντομάτες από την Ολλανδία μπορεί να περιμένουν τον εκτελωνισμό τους στα λιμάνια της χώρας έως και τρεις μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνεται δυσανάλογα το κόστος των εισαγωγών και της αποθήκευσης των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ όσα από αυτά είναι ιδιαιτέρως ευπαθή ενδέχεται να υφίστανται αλλοιώσεις. Για τους εμπόρους οπωροκηπευτικών της Βρετανίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντικαταστήσουν τη μείωση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, καθώς είναι περιορισμένη η εγχώρια παραγωγή και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνονται οι τιμές.

Οπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας Φρέσκων Τροφίμων, Νάιτζελ Τζένι, «χωρίς ένα είδος συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, θα σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις και το κόστος θα είναι τεράστιο για τη βιομηχανία». Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας, η Βρετανία εισάγει περίπου τα μισά από τα τρόφιμα που καταναλώνει: το περασμένο έτος εισήγαγε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά από άλλες χώρες, συνολικής αξίας 29 δισ. δολ. Μεταξύ άλλων, η BRC καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους κτηνιατρικούς ελέγχους και τους σχετικούς με την ασφάλεια των τροφίμων στα 21 τελωνεία της Βρετανίας, στα οποία τώρα δεν ασκούνται τέτοιου είδους έλεγχοι στα προϊόντα της Ε.Ε. Οι επιθεωρητές στα λιμάνια της Βρετανίας ελέγχουν το 50% των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρουν πουλερικά και το 20% όσων μεταφέρουν κρέας βοδινό, χοιρινό και αιγοπρόβειο από τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή