«Κάτω, αλλά κοντά στο 2%» ο πληθωρισμός στη Γερμανία

«Κάτω, αλλά κοντά στο 2%» ο πληθωρισμός στη Γερμανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτία προβληματισμού για την ΕΚΤ θα αποτελέσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που φέρουν τον δείκτη να βρίσκεται στο 2% στην Ισπανία και στο 1,8% στη Γερμανία, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και στις δύο χώρες. Η εξέλιξη, που αντανακλά τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στην επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Ανάμεσα σε αυτούς που εκτιμάται πως θα ασκήσουν πιέσεις για τον τερματισμό του προγράμματος θα είναι ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Στη συνεδρίασή της στις 7 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει αν θα παρατείνει ή αν θα αρχίσει να περιορίζει το επίμαχο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 2,3 τρισ. ευρώ που λήγει τον Δεκέμβριο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συνέστησε υπομονή, καθώς δεν βιάζεται να αποφασίσει τι θα γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί καιρός για να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% σε όλη την Ευρωζώνη. Οπως, άλλωστε, επισήμανε στο Reuters η Τζένιφερ Μακ Κέον, αναλύτρια της Capital Economics, «ο σχετικά χαμηλός δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) στις δύο οικονομίες επιβραβεύει τη στάση της ΕΚΤ, που δείχνει ότι σκοπεύει να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σταδιακά». Η εν λόγω αναλύτρια αναφέρεται στα επιμέρους στοιχεία του πληθωρισμού, καθώς καταδεικνύουν ότι κύριοι παράγοντες ανόδου που σημείωσε ο δείκτης ήταν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Τονίζει, άλλωστε, πως η άνοδος του δείκτη δεν είναι σημαντική και, βεβαίως, δεν αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή