Ποπ αρτ δίπλα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών

Ποπ αρτ δίπλα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαινιάζεται η έκθεση ποπ αρτ ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου «Οραση και Εικασία» την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, η οποία θα ταξιδέψει στις 2 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Λονδίνου.

Τα έργα του Κώστα Σπυρόπουλου θα εκτεθούν δίπλα στους θησαυρούς του μουσείου σε έναν δημιουργικό διάλογο. Σχετικά με τη δουλειά του, ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει ότι το έργο τέχνης είναι άθλος ελευθερίας και όχι το αποτέλεσμα συγκεκριμένης προκαθορισμένης διαδικασίας. Πιστεύει ότι ο αληθινός δημιουργός είναι ελεύθερος και γι’ αυτό, σημειώνει, ζει στο χάος, εκεί όπου γεννιέται η πραγματική τέχνη αλλά και κάθε νέα ιδέα ή μορφή.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, για τον Σπυρόπουλο ο κόσμος είναι υπέροχος, πολύχρωμος, γοητευτικός και η καθημερινότητα πανηγυρική. Με αυτή τη ματιά υπερβαίνει τις δυσκολίες, αλλά και τις όποιες αγκυλώσεις που είναι σύμφυτες με τις ψυχικές και νοητικές ανθρώπινες ατέλειες. Ο κόσμος που γνωρίζει είναι ο κόσμος που η ατελής του όραση του επιτρέπει να δει, έτσι διατάσσει τα χρώματα και τα σχήματα με τρόπο που ο θεατής να μπορεί να υπερβεί την επίπεδη επιφάνεια του πίνακα και να ταξιδεύσει στον πραγματικό κόσμο των ιδεών. Η ζωγραφική του περιγράφει τη ζωή των πολλών, αλλά και των αντικειμένων που τους συνοδεύουν. Επηρεάζεται από τη διαφήμιση, τα ΜΜΕ, τα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα που όλα αποτελούν δημιουργήματα του ανθρώπου και η αισθητική τους αξία καθορίζει και καθορίζεται από την αξία του δημιουργού τους. Μια μηχανή, ένα αυτοκίνητο, ένα κουτί σπίρτα τα αναβιβάζει σε αισθητική ποιότητα όμοια σε αξία με αυτή που έχει ένα ανθρώπινο σώμα, όχι για να υποτιμήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον καθορίσει αναλύοντας τις μορφές των αντικειμένων που αυτός παράγει.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ και στο Λονδίνο. Εκανε παράλληλες σπουδές στη ζωγραφική στο Heron Art Institute στην Ινδιανάπολη. Είναι καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το χρονικό διάστημα 2000-2008 βοήθησε για να λειτουργήσει η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διδάσκοντας ως αναπληρωτής καθηγητής το μάθημα «Εικαστική ανατομία».

​​«Οραση και Εικασία», 6-14 /9, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή