Άποψη: Ένταξη της Παλαιστίνης στους διεθνείς οργανισμούς

Άποψη: Ένταξη της Παλαιστίνης στους διεθνείς οργανισμούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-μη μέλους των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 αποτέλεσε βήμα προς την επίτευξη του παλαιστινιακού ονείρου για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το όνειρο αυτό παρέμεινε ζωντανό στις καρδιές των Παλαιστινίων και όλων των υποστηρικτών της ελευθερίας και της ειρήνης από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Δεν πραγματοποιήθηκε, όμως, μέχρι σήμερα εξαιτίας των πολλαπλών συνωμοσιών από τους εχθρούς μας.

Η σύγχρονη παλαιστινιακή επανάσταση κόστισε βαριές θυσίες και εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες, που έπεσαν ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας, της βαρβαρότητας και των καθημερινών εγκλημάτων από το κράτος του Ισραήλ. Κατάφερε όμως να επανατοποθετήσει την Παλαιστίνη στον παγκόσμιο χάρτη και να αποκαταστήσει την εθνική μας ταυτότητα. Η παρουσία του Γιάσερ Αραφάτ στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών το 1974 ήταν η αφετηρία της διεθνούς αναγνώρισης όσον αφορά την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού και του ρόλου της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) ως νόμιμου και μόνιμου εκπροσώπου του. Ακολούθησαν διαδοχικές αναγνωρίσεις από διεθνή fora, με αποκορύφωμα την προαναφερθείσα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 2012.

Η εν λόγω απόφαση αποτέλεσε μεγάλη διπλωματική και πολιτική επιτυχία της ηγεσίας μας, η οποία έθεσε σε νέο στάδιο τον αγώνα του λαού μας για δίκαιη και σταθερή ειρήνη, στηριγμένη στη λύση των δύο κρατών, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αποκτήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε στους διεθνείς οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και στις διεθνείς συμβάσεις. Ο πρόεδρός μας Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε αιτήσεις ένταξης σε διάφορους οργανισμούς και συμβάσεις, όπως το Καταστατικό της Ρώμης, που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της UNESCO.

Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στην ολοκληρωμένη παλαιστινιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της άρνησης του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει μαζί μας. Συνεχίζοντας την παράνομη, εποικιστική του δραστηριότητα και τα καθημερινά εγκλήματα εις βάρος του λαού μας, το Ισραήλ αγνοεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, την ίδρυση κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με επίλυση του προβλήματος των προσφύγων σύμφωνα με το Ψήφισμα 194.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική απαρτχάιντ της ισραηλινής κυβέρνησης και η έλλειψη σοβαρής, αποφασιστικής διεθνούς παρέμβασης για την επιβολή της διεθνούς βούλησης στο κατοχικό κράτος αποκλείουν την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, λύση που θα φέρει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα απευθυνόμαστε, ως κράτος της Παλαιστίνης, στη διεθνή κοινότητα για να ενταχθούμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στα μέσα Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης και θα φέρει οφέλη όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ένταξή μας στην Interpol, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την τήρηση της νομιμότητας. Προσβλέπουμε στην υποστήριξη όλων των χωρών που πιστεύουν στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

* O κ. Μαρουάν Τουμπάσι είναι πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή