Θετικό κλίμα κατά την επίσκεψη Κοτζιά στην ΠΓΔΜ

Θετικό κλίμα κατά την επίσκεψη Κοτζιά στην ΠΓΔΜ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «βάσεις της διαδικασίας» επί της οποίας θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς συμφώνησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του, στο πλαίσιο των επαφών που είχαν χθες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Αλλωστε, δεν αναμενόταν κάτι περισσότερο, καθώς αποτελεί κοινά αποδεκτή άποψη ότι η περίοδος για σοβαρή συζήτηση επί του ονοματολογικού ξεκινά σίγουρα μετά τις τοπικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και εκτείνεται περίπου έως το 2019, το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, αποτελεί έτος εκλογών και για τις δύο χώρες. Δεδομένης, πάντως, της αστάθειας στη γειτονική χώρα, οι διεθνείς παράγοντες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την επαναπροσέγγιση Αθηνών και Σκοπιών εκτιμούν ότι το 2018 οι συζητήσεις θα πρέπει να κινηθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Αυτή τη στιγμή και από τις δύο πλευρές φαίνεται ότι υφίσταται επαρκώς καλή διάθεση για συνομιλίες, ωστόσο απομένουν αρκετά βήματα, προτού το κλίμα μεταφραστεί σε αποφάσεις.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς δεν συναντήθηκε μόνο με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Δημοσίως τουλάχιστον και οι δύο υπουργοί δεν κινήθηκαν έξω από το πλαίσιο των διπλωματικών περιορισμών που θέτει η συζήτηση για τέτοια ζητήματα, αν και το κλίμα ήταν αρκετά θετικό. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την πολιτική της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια έναντι της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας», ενώ υπενθύμισε τη σταθερή διαφωνία της Ελλάδας για κάθε είδους κυρώσεις κατά των Σκοπίων, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο Γκρούεφσκι.

Περί αλυτρωτισμού

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα γι’ αυτό, με κύρια την εγκατάλειψη της ρητορικής αλυτρωτισμού και την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Ο κ. Ντιμιτρόφ δέχθηκε ερώτηση περί της τακτικής που προτίθεται να τηρήσει η κυβέρνησή του ως προς τον αλυτρωτισμό και, κυρίως, αν θα απομακρύνει σύμβολα που τον αναδεικνύουν. Απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια», αποφεύγοντας, πάντως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Είπε, ωστόσο, ότι «οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θέλουν να βλέπουν χάρτες άλλων χωρών με τη χώρα τους μέσα σε αυτούς», γεγονός που τον βοηθά να κατανοήσει «τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των άλλων χωρών όταν βλέπουν τη δική τους σε χάρτες της δικής μας χώρας».

Το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρα Γκιόργκι Ιβανόφ και τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και της Βουλής. Μεταξύ των συμφωνιών που συνήφθησαν χθες, περιλαμβάνεται και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των διπλωματικών ακαδημιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή