Σκληρή κριτική ΣΕΒ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Σκληρή κριτική ΣΕΒ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΕΒ ασκεί σκληρή κριτική ως προς το πνεύμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αλλά και σε συγκεκριμένες διατάξεις στο υπόμνημα που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Επισημαίνοντας ότι η αδήλωτη εργασία είναι πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο φαινόμενο που μειώνει τα φορολογικά έσοδα, πλήττει τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και σε επίπεδο επιχειρήσεων δημιουργεί στρεβλώσεις ανταγωνισμού, ο ΣΕΒ στο υπόμνημά του χαρακτηρίζει τις προωθούμενες διατάξεις ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα και δευτερεύουσας σημασίας, που δεν οδηγούν στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας και δεν αναδεικνύουν την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης. Μεταξύ των θεμάτων που ο Σύνδεσμος επικεντρώνει την κριτική του είναι η πρόβλεψη για εκ των προτέρων δήλωση στο σύστημα Εργάνη των υπερωριών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση προγραμματισμένου χρόνου υπερεργασίας ή και υπερωριών και όχι σε έκτακτες ανάγκες που κατά κύριο λόγο έρχονται να καλύψουν αυτού του είδους οι μορφές απασχόλησης.

Σημαντικές ενστάσεις εκφράζει ο ΣΕΒ και αναφορικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που ορίζει το νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την τήρηση πρακτικών, αλλά και τη δυνατότητα ακύρωσης οποιασδήποτε απόφασης του εργοδότη εφόσον δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία σε περιπτώσεις όπως η απόλυση, η εκ περιτροπής εργασία και η αλλαγή στο πρόσωπο του εργοδότη. Οπως μάλιστα επισημαίνει, αν και ο έγγραφος τύπος εξασφαλίζει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και απαλείφει τα θέματα αμφισβήτησης των όσων διαβουλεύονται οι δύο πλευρές, δεν θα πρέπει να δημιουργεί εμπόδια στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η προβλεπόμενη διαδικασία δημιουργεί προσκόμματα, δυσκολεύει έως και «ακυρώνει» ακόμα και τη διαφορετικά νομοθετημένη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, η οποία προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης, μη καθορισμένου τρόπου. Στην πράξη, ο Σύνδεσμος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη διάταξη να προσκρούει στη διάταξη που ψηφίστηκε έπειτα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Θέμα για το οποίο οι δανειστές, εφόσον επηρεάζεται, θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Τεράστια προβλήματα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα αλλά και σε πιθανές μελλοντικές επενδύσεις δημιουργούν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, και τα μέτρα που αφορούν την απλήρωτη εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή