Μεγάλο «αγκάθι» η εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Μεγάλο «αγκάθι» η εξ αποστάσεως ψηφοφορία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξ αποστάσεως ψήφος αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ψηφοφορίας για τον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα. Η επιτροπή Αλιβιζάτου επιμένει στη χορήγηση της δυνατότητας να ψηφίσουν όσοι διαμένουν στο εξωτερικό, αλλά και εκείνοι που κατοικούν π.χ. μακριά από τα σημεία όπου θα στηθούν κάλπες. Και προκειμένου να κάμψει τις επιφυλάξεις εισηγήθηκε οι ενδιαφερόμενοι να υποχρεωθούν να συμπληρώσουν τουλάχιστον 4 μέρες προ της πρώτης Κυριακής των εκλογών μια φόρμα όχι μόνον με τα πλήρη στοιχεία τους, αλλά και το κινητό τους τηλέφωνο, όπως και τον αριθμό μιας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Και τούτο προκειμένου να τους αποσταλεί στο κινητό τους ένα pin που θα χρησιμοποιήσουν για να ψηφίσουν αφού έχουν προπληρώσει το παράβολο που θα αποφασιστεί (πιθανολογείται ότι θα είναι 5 ευρώ). Οπως επισήμανε η επιτροπή Αλιβιζάτου, με το εν λόγω σύστημα και η εξ αποστάσεως ψήφος θα γίνει με απολύτως ελεγχόμενο τρόπο, καθώς όλοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσοι, αλλά και ποιοι θα ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, κάποια μέλη της (όχι μόνον οι εκπρόσωποι της Χαρ. Τρικούπη, αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ) έθεσαν ένα πρόβλημα που φαίνεται δυσεπίλυτο. Προεξόφλησαν ότι κάποιοι πονηροί θα ψηφίσουν και 5 ή και 6 φορές συμπληρώνοντας π.χ. τα στοιχεία της γιαγιάς τους, του παππού τους και άλλων «συναφών» προσώπων, παρά τη θέλησή τους. Εις μάτην όσοι έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό του συστήματος θέλησαν να τους πουν ότι οι πονηροί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ακόμη τα κινητά ή και τις πιστωτικές κάρτες των συγγενών τους. Οι δύσπιστοι δεν επείσθησαν ούτε με το επιχείρημα ότι η ένστασή τους δεν απέχει από τη γνωστή εικόνα που οι «πονηροί» συνοδεύουν στις κάλπες τους ηλικιωμένους συγγενείς τους. «Η ψήφος είναι και μια σωματική υπόθεση» ήταν η φράση που ακούστηκε από τους ενιστάμενους κι έτσι δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Ν. Αλιβιζάτος δεν θα αναλάβει τελικώς το βάρος να επιβάλει την άποψή του, αν με αυτήν δεν συμφωνούν όλοι οι συνυποψήφιοι και κυρίως η κ. Γεννηματά. Και έτσι το πιθανότερο είναι να έχουμε μια κλασική εκλογή, όπως αυτές του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, χθες επισημοποιήθηκε αυτή του Γιάννη Μανιάτη ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός πλειοψηφικού Κινήματος Προοδευτικών Πολιτών με άξονα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ενώ σήμερα αναμένεται η επίσημη δήλωση συμμετοχής του Στ. Θεοδωράκη που θα ανεβάσει σε 5 τους ήδη γνωστούς υποψηφίους (Γεννηματά, Καμίνης, Ραγκούσης, Μανιάτης).

Βέβαιη θεωρείται επίσης η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα την ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη και μάλλον του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος μοιάζει να το ξανασκέφτεται.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι φημολογίες που ήθελαν στη μάχη να μπαίνει και η Αννα Διαμαντοπούλου διαψεύδονταν κατηγορηματικά από την ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή