Σε ρυθμούς ΔΕΘ το Μαξίμου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν σε εκείνα προεκλογικής περιόδου προσλαμβάνει η προετοιμασία της παρουσίας του κ. Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, για τη ΔΕΘ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, με μία σειρά από παρεμβάσεις και επισκέψεις του πρωθυπουργού επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διαμορφώσει ένα κλίμα φυγής προς τα εμπρός συνολικά της χώρας και της οικονομίας. Σε αυτή την ατμόσφαιρα θα βασιστεί η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα. Και ήδη έχει διαμορφωθεί το περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθεί το αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, συνεχόμενες τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να μονοπωλήσουν την επικαιρότητα, μόνο τυχαίες δεν είναι: η επίσκεψη στην «Παπαστράτος» έγινε για να προβάλει ως σταθερή επιλογή της κυβέρνησης εφεξής τη στήριξη των επενδύσεων, η προσέλκυση των οποίων είναι μονόδρομος για να αποκτήσει διάρκεια και σταθερότητα η ανοδική πορεία της οικονομίας και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το τριετές πλάνο μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα έγινε για να προβληθεί ως κυβερνητική επιλογή η προώθηση αλλαγών με χαρακτηριστικά τομών, που θα φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης, ενώ οι παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν εκεί συνδέονται και με το θέμα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, μια και το Δημόσιο κυρίως εγείρει εμπόδια παρά διευκολύνει. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την ευκαιρία για να ανοίξει το καλάθι των υποσχέσεων, τάζοντας προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2018 και αποδεικνύοντας ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί στην παλαιοκομματικού τύπου πεπατημένη.

Χθες, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί το Impact Hub Athens, μια «κυψέλη» στήριξης εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), προκειμένου να δώσει το στίγμα της υποστήριξης στη νεοφυή επιχειρηματική δραστηριότητα, που βασίζεται, όμως, στα στοιχεία της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο μικρών κοινωνικών ομάδων. Μιλώντας στα μέλη του δικτύου, ο πρωθυπουργός ενέταξε στις προτεραιότητες τη κυβέρνησης την στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Μάλιστα, μέσα από τη στήριξη αυτή θα επιδιωχθεί να προωθηθεί η δυναμική που εμφανίζει η ανάπτυξη τέτοιων σχημάτων στη χώρα μας και να αυξηθεί το μερίδιό τους στην οικονομία, στα πρότυπα και στα μεγέθη άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ισπανία. Εκεί, το μοντέλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που να συμβάλει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στο ΑΕΠ τους. Ως οφέλη από την ανάπτυξη της Αλληλέγγυας Οικονομίας προκρίνονται η αύξηση της απασχόλησης και μάλιστα με όρους αξιοπρεπούς εργασίας, με κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διέξοδος της δημιουργικής διάθεσης και έμπνευσης νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν ευκαιρίες στην κλασική αγορά εργασίας, η ανάσχεση της φυγής επιστημονικά καταρτισμένου παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και το πολλαπλασιαστικό κοινωνικό όφελος για τις κοινότητες στις οποίες αναπτύσσεται.

Εξαγγελίες

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την ενεργοποίηση μέσα στον Οκτώβριο του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ, που θα χορηγεί χρηματοδοτικά εργαλεία σε ΚΑΛΟ και, παράλληλα, την υλοποίηση, το ίδιο διάστημα, δράσης επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται η λειτουργία περισσότερων από 100 Κέντρων Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή