Η τροπική καταιγίδα σάρωσε και τον ενεργειακό κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η τροπική καταιγίδα σάρωσε και τον ενεργειακό κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις στον αμερικανικό ενεργειακό κλάδο από την καταστρεπτική και πολυήμερη τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» αρχίζουν να γίνονται αισθητές, με το κλείσιμο αγωγών μεταφοράς καυσίμων στην πολιτεία του Τέξας και διυλιστηρίων, τα οποία παράγουν 4,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Επίσης, έχει πέσει πάνω από 50% η παραγωγή χημικών στις ΗΠΑ, όπως είναι η χλωρίνη και η καυστική σόδα, διότι τα εργοστάσια της ExxonMobil και της Occidental Chemical, που βρίσκονται στο Τέξας έχουν κλείσει εξαιτίας της θεομηνίας. Στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες χημικών των ΗΠΑ, παρέχοντας τις πρώτες ύλες για την κατασκευή διάφορων προϊόντων, από αυτοκίνητα και υπολογιστές μέχρι έπιπλα και οικιακές συσκευές. Πολλές από αυτές έχουν υποστεί ζημιές. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκρήξεις μετά τις χθεσινές στο εργοστάσιο της γαλλικής Arkema.

Οι συνολικές ζημιές από την καταιγίδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 160 δισ. δολάρια, δηλώνει ο Ανταμ Σμιθ, επιστημονικός διευθυντής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας φυσικών καταστροφών. Ανάλογη εκτίμηση είχε διατυπωθεί προχθές από την εταιρεία καιρικών προγνώσεων Accu Weather. Μόνον η καταστροφή των περιουσιών στις κομητείες Χάρις και Γκάλβεστον υπολογίζεται στα 23 δισ. δολάρια. Οι πλημμύρες στην κομητεία Χάρις καλύπτουν 600 τ.χλμ. και στο Γκάλβεστον 132 τ.χλμ.

Στην προθεσμιακή αγορά βενζίνης, η τιμή ξεπέρασε τα 2 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά από το 2015, καταγράφοντας άνοδο 20% από το κλείσιμο της 23ης Αυγούστου, λίγο πριν από το ξέσπασμα της θεομηνίας. Το Reuters αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες αλλάζουν την πορεία των φορτίων με καύσιμα και χημικά προς τις ΗΠΑ, για να αναπληρώσουν τα κενά στην προσφορά. Εντούτοις, είναι αμφίβολο αν θα φθάσουν εγκαίρως σε ορισμένες περιπτώσεις για να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγική αλυσίδα. Η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε χθες στα 2,449 δολάρια το γαλόνι (περίπου 3,78 λίτρα) με άνοδο 4,5 σεντ από την προηγούμενη ημέρα και 10,1 σεντ σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής που έχει διακοπεί σήμερα θα παραμείνει εκτός λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια του Τέξας.

Το «πάγωμα» της παραγωγής καυσίμων ενισχύει τους φόβους για μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού να κλείνει τον μήνα με πτώση 8%, στα 46,09 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούλιο του 2016, σε μηνιαία βάση. Χθες η τιμή του Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στα 51,2 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο έως και 32 σεντ από την προηγούμενη συνεδρίαση, όπου είχε υποχωρήσει πάνω από 2%. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου θα είναι περιορισμένες από την καταιγίδα «Χάρβεϊ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή