«Δεν παραιτούμαι», δηλώνει η Τερέζα Μέι

«Δεν παραιτούμαι», δηλώνει η Τερέζα Μέι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που έπαιξε και έχασε το στοίχημα της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, στις πρόωρες εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η Τερέζα Μέι αντιμετωπιζόταν από τους πολιτικούς αντιπάλους της αλλά και από παράγοντες των Συντηρητικών ως πρωθυπουργός υπό απόσυρση. Χθες όμως κατέστησε σαφές ότι εννοεί να εξαντλήσει την τετραετία και να οδηγήσει τους Τόρις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τους Εργατικούς, αφού ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν είμαι από εκείνους που το βάζουν κάτω», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου ITV από τη μακρινή Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Οταν ρωτήθηκε ευθέως, σε άλλη συνέντευξή της στο BBC, αν σκοπεύει να κατεβεί στις επόμενες εκλογές ως επικεφαλής των Συντηρητικών, απάντησε: «Ναι. Είμαι εδώ με μακρύ ορίζοντα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τόσο εγώ όσο και η κυβέρνησή μου δεν έχουμε εντολή μόνο να διαχειριστούμε το Brexit, αλλά και να εξασφαλίσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ορισμένοι εκ των αντιπάλων της έσπευσαν να χλευάσουν αυτή την επίδειξη αποφασιστικότητας. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Evening Standard, την οποία διευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν, σχολίαζε ότι η δήλωση της Τερέζα Μέι «θυμίζει θρίλερ τύπου ζωντανοί – νεκροί σε δεύτερη, κατώτερης ποιότητας έκδοση».

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο, πάντως, εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας να καταφέρει να επιβιώσει της τετραετίας, καθώς ουδείς προβεβλημένος παράγοντας των Συντηρητικών βιάζεται να βγάλει τα κάστανα του Brexit από τη φωτιά. Παράλληλα, η ανοδική πορεία των Εργατικών και ο φόβος απώλειας της κυβερνητικής εξουσίας δρα συσπειρωτικά, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, στο εσωτερικό των Συντηρητικών.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ συμφώνησαν ότι εξακολουθούν να… διαφωνούν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «δεν επετεύχθη αποφασιστική πρόοδος σε κανένα από τα θεμελιώδη ζητήματα». Κατά συνέπεια, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δεν πρόκειται να εισηγηθεί στους «27» να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορούν τη μελλοντική, οικονομική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση.

Το πλέον ακανθώδες πρόβλημα αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Ε.Ε., δηλαδή το κόστος του διαζυγίου. «Μετά την εβδομάδα που πέρασε, είναι πλέον φανερό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αισθάνεται νομικά δεσμευμένο να τιμήσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Ενωσης», δήλωσε ο Μπαρνιέ, προκαλώντας την εμφανή δυσφορία του Βρετανού ομολόγου του. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι η Βρετανία «είναι μια χώρα που τιμά τις υποχρεώσεις της», προσέθεσε όμως ότι είναι υποχρεωμένος, έναντι των Βρετανών φορολογουμένων, να εξετάσει «πολύ αυστηρά» τις αξιώσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες. Ο Βρετανός διαπραγματευτής επέκρινε τις Βρυξέλλες για «αδιάλλακτη στάση» στις διαπραγματεύσεις, αν και προσπάθησε να δώσει μια κατά τι θετικότερη εικόνα από τον Μπαρνιέ, υποστηρίζοντας ότι «επετεύχθη μια ορισμένη πρόοδος» σε σειρά ζητημάτων.

Ο ορατός πλέον κίνδυνος ενός χαοτικού διαζυγίου, χωρίς την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, δεν εμποδίζει την Τερέζα Μέι να σχεδιάζει τη μετά Brexit εποχή. Στενοί συνεργάτες της στο Τόκιο ανέφεραν ότι κατά τις συζητήσεις της με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σίνζο Αμπε συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συνάψουν διμερή εμπορική συμφωνία αμέσως μετά το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή